AMERIKANCI I RUSI PONOVO ZAJEDNO: NASA i Roskosmos potpisali sporazum o zajedničkim letovima

Prvi integrirani letovi prema novom sporazumu izvest će se u rujnu, objavila je NASA.

  • HiTec

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o integraciji letova do Međunarodne svemirske stanice, kojim se omogućuje ruskim kosmonautima da lete u svemirskim letjelicama američke proizvodnje, a američkim astronautima da lete ruskim Sojuzima, objavile su agencije.

Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promicat će razvoj suradnje u sklopu programa Međunarodne svemirske postaje (ISS), objavio je Roskosmos u saopćenju, dodajući da će to olakšati "istraživanje svemira u miroljubive svrhe".

Prvi integrirani letovi prema novom sporazumu izvest će se u rujnu, objavila je NASA.

Američki astronaut Frank Rubio tada će na svemirsku stanicu krenuti s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji je unajmila Moskva, zajedno s dvojicom kosmonauta, Sergejem Prokopjevom i Dmitrijem Petelinom.

U zamjenu, kosmonautkinja Ana Kikina pridružit će se dvojici američkih astronauta i japanskom astronautu na letu SpaceX Crew Dragon do orbitalnog laboratorija, koji će krenuti iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...