JOSEP BORRELL OPTIMISTIČNO: "Nadam se da će dogovor o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica..."

Dodao je da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o zabrani uvoza ruskog zlata i drugim amandmanima na postojeće sankcije radi bolje implementacije.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

Visoki predstavnik Evropske Unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je u ponedjeljak nadu da će diplomatski napori koje predvodi Turska za deblokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ove sedmice uroditi dogovorom. 

"Nadam se da će ove sedmice biti moguće postići dogovor o deblokiranju Odesse i drugih ukrajinskih brodova", izjavio je Borrell uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Napomenuo je da "to nije diplomatska igra" jer od ovog sporazuma zavise životi "desetina hiljada ljudi".

Borrell je također isključio mogućnost zaustavljanja "podrške Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji" čak i ako Moskva zaprijeti smanjenjem isporuke gasa u Uniju.

Dodao je da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o zabrani uvoza ruskog zlata i drugim amandmanima na postojeće sankcije radi bolje implementacije.

Također će razgovarati i o planovima za jačanje vojne pomoći Ukrajini, a jutarnjoj sjednici će se pridružiti i ukrajinski šef diplomatije Dmytro Kuleba.

U popodnevnim satima ministri EU će razgovarati i o odnosima bloka sa Latinskom Amerikom, o procesu pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije EU, te digitalnoj diplomatiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...