ZORAN VULETIĆ OTVORENO: "Posjeta Vučića Jasenovcu pogoršat će odnose Srbije i Hrvatske"

Srbija je, kako napominje, „neutralna“, ali na strani Rusije. Zbog toga se, kako dodaje, može reći i da je odustala od puta ka Evropskoj Uniji.

  • Regija

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 1

Ni ovo ljeto nije prošlo bez pojačanih tenzija između Beograda i Zagreba. Za razmjenu teških riječi poslužila je planirana privatna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu koju nisu dozvolili Hrvatski zvaničnici. Ovakav potez Vučića dodatno će uticati na pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske, istakao je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV, predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić.

Privatnom posjetom Jasenovcu, ocjenjuje, predsjednik Srbije namjerno je želio da izazove incident, kako bi i dalje mogao da pliva na nacionalističkom narativu.

“Ono što je radio u Glini nekada, čega se sada odriče, to je ovim gestom uradio, kada je htio privatno sa svitom novinara da posjeti Jasenovac. On je najavljivao par dana ranije kritikujući prethodne predsjednike Srbije kako nikome nije palo na pamet da posjeti Jasenovac, a onda posle dva dana dolazimo to toga da je on to želio ali na ovakav način”, kaže Vuletić.

Umjesto ovako planirane posjete Jasenovcu, Vučić je, kako napominje Vuletić, trebao da posjeti Hrvatsku 5. avgusta.

„I to da ode u Knin na obilježavanje završetka rata, kako gleda na to hrvatska strana, i da pronađe snage u sebi i u Srbiji, da na taj način gradi odnose sa Hrvatskom. Jer ako mi ne budemo došli do konsenzusa šta se dogodilo u ratovima devedesetih godina, nećemo moći da izađemo iz ovoga u čemu se danas nalazimo“, poručuje Vuletić.

Srbija je, kako napominje, „neutralna“, ali na strani Rusije. Zbog toga se, kako dodaje, može reći i da je odustala od puta ka Evropskoj Uniji.

„Mislim da je Srbija samo na korak ili dva od toga gdje će i formalno to da se desi. Onda nema više bezviznog režima, što je možda i onako na prvu najvidljivije za građane. Ali ono što je najopasnije ako do toga dođe, sve firme, sva roba koja radi sa EU, a EU je naš najveći spoljnotrgovinski partner, sva roba će od tog trenutka početi da se carini u Evropi“, navodi Vuletić.

Najava o otvaranju ruske televizije Russia today u Srbiji, zaključuje, predstavlja još jednu propagandnu mašineriju Putina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...