HRVATSKI STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNO PRAVO: "Definitivno ima elemenata da se Vučić u Hrvatskoj proglasi personom non grata!"

"Došlo bi do pogoršanja odnosa, a ja ne vidim da se to želi dopustiti tako da moja procjena je da se to neće dogoditi", dodaje Kovač.  

  • Mini market

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin ne smije u Hrvatsku, a ni Vojislav Šešelj. Obojica su od ranije proglašeni personama non grata, a može li ista sudbina zadesiti i srbijanskog predsjednika Vučića?  

Pokuša li persona non grata ući u Hrvatsku spriječit će je granična policija, donosi Dnevnik Nove TV.  

"Ukoliko je na snazi za bilo kojeg pojedinca institut nepoželjne osobe, odnosno persona non grata svi naši granični prijelazi imaju o tome i elektronsku zabilježbu i reagiraju na način da se takvim osobama ne dopušta ulazak u Republiku Hrvatsku“, pojašnjava ministar Davor Božinović.  

Ima li elemenata da i Aleksandar Vučić dobije status nepoželjnog? Stručnjak za međunarodno pravo i profesor Ljubo Runjić objašnjava: "Definitivno ima elemenata za tu zabranu. Dovoljno se sjetiti njegove uloge tokom '90-ih godina, ali i izjava koje daje kao predsjednik Srbije posljednjih godina. Iz tih izjava možemo iščitati određene prijetnje po nacionalnu sigurnost RH."

Hrvatska kao suverena država ima pravo i njemu zabraniti ulazak u državu i to bez obrazloženja. Dovelo bi to, kaže, do eskalacije među dvjema državama. U taj scenarij ne vjeruje Miro Kovač.

"To je radikalna mjera koja se u teoriji može donijeti, ali u praksi se to neće dogoditi zbog specifičnih unutarnjih i vanjskih odnosa", pojašnjava bivši ministar vanjskih poslova.  

"Došlo bi do pogoršanja odnosa, a ja ne vidim da se to želi dopustiti tako da moja procjena je da se to neće dogoditi", dodaje Kovač.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...