DRITAN I MILO OČI U OČI: Temeljni ugovor sa SPC treba još jednom provjeriti

“Zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

  • Regija

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović imali su danas konsultacije o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC.

“Zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U tom kontekstu, ističe se u saopštenju, korisnom je ocijenjena ideja da se prije nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore (predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja), još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbijedi dodatna provjera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

“U međuvremenu, politički fokus potrebno je usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a”,  ističe se u saopštenju.

Zajednička je ocjena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih mjerila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa.

“To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva”, ocijenjeno je na sastanku.

Đukanović i Abazović su se saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u našem društvu, rješenje uvijek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuvjerski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope.

Podsjećamo, Vlada je 8. jula na sjednici usvojila Temeljni ugovor o uređenju odnosa sa SPC, što je dovelo do povlačenja podrške od strane SDP i DPS.

Usvajanju Temeljnog ugovora su prethodile negativne reakcije i kritike predloženog teksta, partija, dijela nevladinih organizacija, ali i stručne javnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...