BURNO U HERCEGOVINI: Izgradnja trase Koridora 5c - Naredna instanca Vrhovni sud...

Drugostepeni sud je utvrdio da Parlament i Vlada Federacije BiH nisu prekoračili nadležnosti prilikom donošenja Prostornog plana, kao i da tuženi nije počinio diskriminaciju, jer u grupi koja smatra da je diskriminisana, odnosno čije su nekretnine predmet eksproprijacije, nisu samo povratnici i nisu isključivo pripadnici srpskog naroda.

  • Društvo

  • 20. Jul. 2022  20. Jul. 2022

  • 0

Kantonalni sud u Mostaru preinačio je prvostepenu presudu u predmetu “Lidija Berberović i drugi“, na način da je u potpunosti odbijen tužbeni zahtjev tužilaca. Na prvom stepenu je presuđeno da je Federacija odlukom o gradnji dionice Koridora 5c na jugu Mostara, povrijedila pravo na jednako postupanje i diskriminisala tužioce prilikom donošenja Prostornog plana 2017. godine, povrijedivši povratnicima Srbima pravo ostanka u njihovim domovima.

Drugostepeni sud je utvrdio da Parlament i Vlada Federacije BiH nisu prekoračili nadležnosti prilikom donošenja Prostornog plana, kao i da tuženi nije počinio diskriminaciju, jer u grupi koja smatra da je diskriminisana, odnosno čije su nekretnine predmet eksproprijacije, nisu samo povratnici i nisu isključivo pripadnici srpskog naroda.


AJMAN ŠOŠE, izvršni direktor za pravne poslove "JP Autoceste"

"Smatramo da je potpuno neutemeljena bila prvostepena presuda Općinskog suda Mostar, kojom je utvrđena diskriminacija bez ikakvih relevantnih dokaza.Reći ću vam samo da je do sada u procesu eksproprijacije na podionici doneseno 79 rješenja bez ijedne žalbe i prigovora".

Izgradnja trase Koridora 5c ugrozila bi egzistenciju skoro svih porodica u ovom dijelu Mostara, tvrdi dio stanovništva, jer bi u historiju otišle plodne površine od kojih žive. U borbi za goli život, kako kažu, ne namjeravaju stati. Sa druge strane u Autocestama već razmišljaju o raspisivanju tendera za izvođenje radova.

NURA ŠTAJN, tužilac

"Ovo je naša hrana i od ovoga živimo. Ne damo i nećemo dati. Do Strasbourga idemo. Ne damo svoje i gotovo".

AJMAN ŠOŠE, izvršni direktor za pravne poslove "JP Autoceste FBiH"

"Presuda je pravosnažna, izvršna. Postoji mogućnost vanrednog pravnog lika, koji ne zadržava izvršenje. Nama je što se tiče pripremnih radova na podionici ostao jedan mali dio parcela za koje trebamo završiti eksproprijaciju".

Ако u konačnici izgube pravnu bitku, tužitelji poručuju da će ognjišta braniti svojim tijelima.

NURA ŠTAJN, tužilac

"Odmah da kažem, ja ću biti živi zid. Čim oni dođu sa mašinama, ja ću biti živi zid. Ne dam i gotovo! Ovo je moja muka".

Uz građane su ekološka udruženja, koja se između ostalog bore i za spas prirodnih bisera Bune i Bunice. Najavljuju nastavak pravne bitke, a naredna istanca je Vrhovni sud Federacije.

AMNA POPOVAC, aktivista

"Nadam se da će Vrhovni sud Federacije BiH shvatiti razloge zašto je utvrđena diskriminacija na prvom stepenu. Ako to ne bude slučaj, ići ćemo sve do Strasbourga. Mi smo osim ovog slučaja pokrenuli još nekoliko slučajeva. Javili smo se ombdusmenu za ljudska prava u BiH. Evropskom ombdusmenu".

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...