RAT UŽIVO: "Poslat ćemo Ukrajini još oružja za obranu od ruske agresije"

Danas je 145. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 20. Jul. 2022  20. Jul. 2022

  • 8

22:40 Više od 5.000 delfina uginulo je u Crnom moru zbog ruskog rata protiv Ukrajine, objavio je ukrajinski portal Kyiv Independent.

22:00 Ministarstvo obrane Litvanije večeras je objavilo da će poslati Ukrajini još oružja za obranu od ruske agresije.

"Litvanija će uskoro poslati Ukrajini dodatnu vojnu pomoć. Konkretno, šaljemo im prijeko potrebne oklopne transportere tipa M113 i M577, baš kao i streljivo za obuku rezervista", objavilo je ministarstvo

Litvanija također predlaže Ukrajini organizaciju vojne obuke za ukrajinsku Nacionalnu gardu.

"Ukrajina je identificirala ključne zahtjeve za vojnu obuku, a vojska Litve ih je sad sprema ispuniti", objavili su.

21:30 Isporuke ruskog plina Njemačkoj ponovo će se uspostaviti sutra cjevovodom Sjeverni tok, na kojem se radovi održavanja privode kraju, potvrdio je večeras njemački operater Gascade.

20:50 Ukrajinska regija Donbas još uvijek nije potpuno pala u ruske ruke, rekao je danas na press konferenciji u Pentagonu glavni komandant američke vojske, general Mark Milley.

"Poanta je da je ruski trošak jako visok, a napredak jako spor. Svjedočimo teškom i iscrpljujućem ratu koji se vodi u Donbasu. Na pitanje je li Donbas izgubljen, mogu reći - ne, još uvijek nije. Ukrajinci tjeraju Ruse da skupo plate za svaki centimetar osvojenog teritorija", rekao je general Milley. 

"Promjena teritorija u smislu kontrole u Donbasu doslovno se svodi na par stotina metara. Povremeno Rusi osvoje kilometar ili dva, ali ne puno više od toga", dodao je

Nakon što je Rusija prije 90 dana objavila da će invaziju fokusirati na osvajanje Donbasa, ruske snage su osvojile "vrlo, vrlo malo" teritorija, rekao je Milley. No, dodaje da su bitke koje se vodi "vrlo intenzivne"

"Jako je intenzivno, puno je nasilja. Deseci tisuća artiljerijskih granata ispale se svakog dana, puno je žrtava na obje strane, uništenje sela i gradova i tako dalje", rekao je Milley.

20:04 Prva dama Ukrajine Olena Zelenska danas je u američkom Kongresu održala emotivan govor u kojem je zatražila od SAD-a još oružja kako bi se njezina zemlja obranila od ruske agresije.

"Ne želimo više zračnih udara. Dosta ih je bilo. Je li to previše za tražiti?" upitala je Zelenska američke zakonodavce.

"Želimo da svaki otac i majka u Ukrajini može reći svom djetetu: 'Mirno spavaj, više neće biti zračnih udara'", rekla je.

   Supruga Zelenskog u emotivnom obraćanju američkom Kongresu tražila još oružjaSupruga Zelenskog u emotivnom obraćanju američkom Kongresu tražila još oružja  

"To je ono što tražim od vas i što moj suprug traži od vas, kao roditelji", rekla je prva dama Ukrajine. 

Govor Olene Zelenske održan je nakon što je američki ministar odbrane najavio da će SAD Ukrajini poslati još četiri moćna sustava višecijevnih bacača raketa tipa HIMARS.

19:02 Guverner ruske južne regije Belgoroda rekao je u srijedu da je Ukrajina granatirala dva ruska sela u blizini granice i pritom ubila jednu osobu.

"Prema preliminarnim izvješćima, palo je pet granata. U Nehotejevki su oštećene četiri kuće, pogođeni su krovište, prozori, ograda i zgrada seoskog kluba", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, dodajući da je jedan mještanin poginuo.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti to izvješće.

18:24 Na društvenim mrežama se pojavila snimka Ukrajinke koja se sukobila s proruskim vlastima kada su pokušale prisiliti njezinog supruga da se pridruži njihovim snagama.

17:28 Sjedinjene Američke Države poslat će Ukrajini još četiri mobilna raketna sistema HIMARS, objavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin, što je posljednji u nizu paketa vojne pomoći koja bi trebala ojačati Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga.

16:53 Slovenski premijer Robert Golob najavio je danas da će njegova vlada donijeti niz mjera za ublažavanje prijeteće energetske krize i rasta cijena energenata.

"Jedna od mjera je i smanjenje PDV-a za sve energente. Ne samo za električnu energiju i zemni plin nego i za loživo ulje i drvnu biomasu", kazao je Golob nakon sastanka s predstavnicima oporbenih stranaka s kojima o mjerama želi postići konsenzus, kako ne bi bilo problema u zakonodavnom postupku.

16:24 Britanska vlada danas je objavila da je projekat izgradnje nove nuklearne elektrane EPR Sizewell C, čiji je glavni partner EDF (Electricite de France), francuska multinacionalna elektroprivredna tvrtka, dobio zeleno svjetlo ministra energetike Kwasija Kwartenga.

15.15 Ukrajinska vojska pruža žestok otpor ruskoj vojsci na ratištu, no šokantan potez predsjednika Volodimira Zelenskog koji je otpustio dvoje važnih dužnosnika otkrio je novu frontu, onu protiv špijuna i simpatizera Kremlja. Otkazi šefu sigurnosne službe SBU Ivanu Bakanovu, prijatelju Zelenskog iz djetinjstva, i glavnoj državnoj odvjetnici Irini Venediktovoj nezabilježen je potez od početka invazije.

Odluku donesenu u nedjelju parlament je potvrdio jučer, uz obrazloženje Zelenskog da je dvojac bio neuspješan protiv ruskih špijuna i saradnika u Ukrajini. U svome videoobraćanju predsjednik je rekao da je više od 650 slučajeva u kojima su ukrajinski dužnosnici bili uključeni u izdaju i pomaganje Rusiji, među njima 60 slučajeva "podrivanja države" u dijelovima zemlje pod kontrolom Moskve.

15.00 Ukrajinska vojska objavila je kako je izvršeno razminiravanje Zmijskog otoka. Također, navode i kako su ondje zaplijenjeni brojni komadi ruskog naoružanja te sustavi za navođenje i kontrolu.

14.50 Britanci su objavili današnju kartu ratnih događaja u Ukrajini.

14.30 Europska komisija je u srijedu predstavila plan "štedi plin za sigurnu zimu", koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. Europska unija je suočena s opasnošću daljnjeg smanjenja dotoka plina iz Rusije, koji Kremlj koristi kao oružje, a gotovo polovina država članica već je pogođena smanjenim isporukama plina iz Rusije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je "potpuni prekid isporuke ruskog plina vjerojatan scenarij". "Rusija nas ucjenjuje, koristi energiju kao oružje. Stoga mi u svakom slučaju moramo biti spremni bilo za djelomičan, nešto veći ili potpuni prekid isporuke", rekla je Von der Leyen.

14.00 Njemačka je optužila Rusiju da koristi probleme s turbinom kao izgovor za ograničenje dotoka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1. 

Ruska državna energetska kompanija Gazprom smanjila je isporuke posljednjih sedmica, okrivljujući nedostatke na plinskoj turbini koja je bila na popravku.

Ipak, Njemačka ne vjeruje u to objašnjenje i vjeruje da Kremlj smanjuje zalihe kao osvetu za zapadne sankcije. 

13.25 Europska unija je predstavila hitne planove za smanjenje upotrebe plina zbog straha da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu zimi.

EU komisija predlaže dobrovoljni cilj za zemlje da smanje upotrebu plina za 15 posto od avgusta do marta.

“Rusija nas ucjenjuje. Rusija koristi energiju kao oružje. I stoga bilo da se radi o djelomičnom, velikom prekidu ruskog plina ili potpunom prekidu ruskog plina, Europa mora biti spremna”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

13.00 Rusko ministartsvo odbrane tvrdi da su ruske snage uništile američki raketni bacač Harpoon u južnoj ukrajinskoj regiji Odesi, prenio je Interfax. 

Ukrajina je počela primati projektile Harpoon iz Danske u maju kao dio širih zapadnih isporuka oružja Kijevu.

12.20 Češka će ubuduće moći koristiti kapacitete u Nizozemskoj za uvoz do tri milijarde kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina (LNG) godišnje, rekao je ministar industrije Jozef Sikela.

11.50 Zapad neće dopustiti Ukrajini da pronađe diplomatski izlaz iz trenutne situacije, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT. 

"Ne sumnjam da Ukrajincima neće biti dopušteno pregovarati dok Amerikanci ne odluče - 'Već smo napravili dovoljno skandala i posijali kaos, sad ih možemo prepustiti same sebi, vidjet ćemo kako će se izvući'", rekao je Lavrov. 

Prema njegovim riječima, SAD i Velika Britanija isporučujući oružje Kijevu pokušavaju gurnuti Rusiju u sukob protiv Europe.

11.05 Ukrajinsko granatiranje teško je oštetilo ključni most Antonivskij u regiji Herson u južnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije, saopćile su regionalne vlasti postavljene pod kontrolom Moskve. 

Čelnik regije Kherson kojeg podržava Rusija, Volodimir Saldo, zatvorio je most za teretni promet jutros rekavši da se radi o privremenom ograničenju kako bi se omogućili popravci. 

Osobni automobili i dalje su mogli koristiti most dug više od jednog kilometra, rekao je Saldo u "hitnom apelu" objavljenom na društvenim mrežama.

10.50 Ukrajinska novinska agencija Interfax prenosi riječi Olega Sinehubova koji je saopćio da su ruske okupacijske snage ubile tri civila, a jednog ranile u jutarnjem granatiranju u naselju Saltiv u istočnom gradu Harkivu.

Sinehubov je rekao da su među ubijenima 13-godišnji dječak, muškarac i žena. Ozlijeđena je 72-godišnja žena.

10.25 Njemački parlament: Ukrajini se nudi 20 tenkova Leopard, po jedan mjesečno od aprila 2023., javljaju ukrajinski mediji.

09.25 Sjedinjene Države i njihovi saveznici razmatraju moguću obuku ukrajinskih pilota kao dio dugoročnih napora da potencijalno pomognu Kijevu u izgradnji budućih ukrajinskih zračnih snaga.

Načelnik stožera zračnih snaga Charles "CQ" Brown potvrdio je da su razgovori u toku, ali nije potvrdio nikakve odluke.

"Želite izgraditi dugoročni plan o tome kako ćete izgraditi njihove zračne snage i zračne snage koje će im trebati u budućnosti", rekao je Reutersu.

08.30 Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je dobio potporu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija za invaziju na Ukrajinu.

"Rat je surova i teška tema i Iranu nije nimalo drago što zbog toga pate obični ljudi, ali u slučaju Ukrajine da niste preuzeli inicijativu, druga bi strana svojom inicijativom izazvala rat. NATO ne zna granice ako mu je put otvoren i da nije zaustavljen u Ukrajini, započeo bi isti rat nešto kasnije pod izgovorom Krima", rekao je Khamneii Putinu, prenosi Guardian.

08.00 Vrijedni ruski osmatrački radar 48Ya6-K1 Podlet-K1 na malim visinama S-pojasa uništen je ukrajinskim raketnim udarom na Hersonsku oblast. Korištene vođene rakete M31A1.

Slika

07.30 Rusi opet napali Nikopolj: 30 granata, 2 mrtva, 9 ranjenih, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Ruski predsjednik Vladimir Putin planira još nekoliko inozemnih posjeta najesen, rekao je njegov glasnogovornik Dimitrij Peskov. 

"U vrlo bliskoj budućnosti ne, ali na dnevnom redu je planirano još nekoliko posjeta najesen", rekao je Peskov na pitanje planira li Putin još inozemnih posjeta, prenosi ruska državna medijska agencija Tass. 

Napomenuo je da su u tijeku pripreme za te posjete. 

06.00 Sjedinjene Države stavile su Rusiju na popis zemalja koje koriste obrazac trgovine ljudima i prisilnog rada ili čije sigurnosne snage ili naoružane skupine koje podržava vlada regrutiraju ili koriste djecu vojnike.

State Department uključio je te popise u svoje godišnje izvješće o trgovini ljudima, koje je prvi put u mandatu Kongresa 2019. sadržavalo odjeljak "Trgovina ljudima pod pokroviteljstvom države", navodi Reuters.

Rusija se često pojavljivala u izvješću zbog svoje invazije na Ukrajinu i onoga što se u dokumentima naziva ranjivošću milijuna ukrajinskih izbjeglica na trgovinu ljudima u zemljama u koje su pobjegli. 

Izvješće sadrži poseban popis od 12 zemalja koje zapošljavaju ili regrutiraju djecu vojnike. Taj popis u odjeljku država sponzora takve politike sadrži Rusiju. Spominje se i da su separatisti predvođeni Rusima, nakon što su 2014. zauzeli dijelove ukrajinske istočne regije Donbas, koristili djecu da drže kontrolne točke i služe kao borci i na drugim mjestima.

05.00 Rusija planira anektirati još ukrajinskih teritorija po istom obrascu kao što si je pripojila Krim, kaže SAD. 

Pozivajući se na američke obavještajne podatke, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Rusija već postavlja temelje za aneksiju. "Okupirane regije Ukrajine mogle bi održati lažne referendume o pridruživanju Rusiji već u rujnu", rekao je. 

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine nakon referenduma koji su Ukrajina i Zapad smatrali nelegalnim.

"Želimo to razjasniti američkom narodu. Neka se nitko ne zavarava. Putin briše prašinu s knjige iz 2014.", rekao je Kirby novinarima. Optužio je Rusiju da je postavila nelegitimne proruske dužnosnike da upravljaju okupiranim regijama Ukrajine, s ciljem organiziranja referenduma o pripajanju Rusiji.

"Rezultate glasanja Rusija će iskoristiti kako bi pokušala zatražiti aneksiju suverenog ukrajinskog teritorija", rekao je Kirby. Rusija je već postavila svoje regionalne i lokalne dužnosnike u dijelove Ukrajine koje je okupirala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...