BITKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU: "Fašističke želje HDZ-a neće proći, Schmidt će morati da savlada građane..."

Iz Demokratske fronte također su poručili da će se nakaradnim izmjenama Izbornog zakona suprotstaviti, i pozvati sve građane i građanke da im se pridruže u borbi protiv toga, i to svim demokratskim sredstvima.

  • Mini market

  • 21. Jul. 2022  

  • 4

Očita namjera Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminatorski izborni zakon BiH po kojem bi se izašlo u susret anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a, po svemu sudeći nailazi na otpor probosanske i građanske javnosti.

Skoro sve probosanske partije odlučno su odbacile ideju o produbljivanju etničke diskriminacije u izbornom zakonu BiH, a najjasnije su u tome bile građanske stranke SDP BiH i Demokratska fronta.

Lider SDP-a Nermin Nikšić poručio je da je SDP spreman braniti građanske principe pred svim svjetskim sudovima, pred Evropskim parlamentom, parlamentima demokratskih zemalja.

"Ali još važnije branit ćemo ih svim silama i ovdje u Bosni i Hercegovini, kako u institucijama Bosne i Hercegovine tako i na ulici, protestima zajedno sa svim građanima kojima je stalo do normalne Bosne i Hercegovine", poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Iz Demokratske fronte također su poručili da će se nakaradnim izmjenama Izbornog zakona suprotstaviti, i pozvati sve građane i građanke da im se pridruže u borbi protiv toga, i to svim demokratskim sredstvima.

"Kakogod Vi postupili - to je Vaša odluka, ali treba da znate da i mi imamo svoje odluke - a niti  jedna od njih ne predviđa da ćemo mirno gledati dok nas pretvarate u roblje nasljednika politika UZP-a i genocida," poručio je državni parlamentarac iz DF-a Zlatan Begić.

Potpuno neprihvatljivo nametanje izbornog zakona kojim se jača etnička diskriminacija, osuđeno je iz SDA, te u konačnici i iz NiP-a.

Probosanska javnost jučer je pokazala minimum jedinstva koje sada ni pod koju cijenu ne smije biti razbijeno. Pozivi građanskih stranaka na proteste i građansko izražavanje nezadovoljstva potpuno su opravdani. Građani Bosne i Hercegovine moraju ustati u odbranu časti države i vlastite časti.

Christian Schmidt ukoliko misli da može nametati HDZ-ova rješenja utemeljena na segregaciji i apartheidu morati će da savlada opravdan bijes građana.

Za državu Bosnu i Hercegovinu živote su položili njeni najbolji sinovi. Od Sutjeske, Kozare i Neretve, do opsade Sarajeva i genocida, za ovu državu polagani su životi. Svaka šutnja i indiferentnost spram očite etničke podjele države Bosne i Hercegovine ravna je potpunoj veleizdaji. 

Schmidt mora znati sljedeće: Život u Bosni i Hercegovini vrijedi tek onda ukoliko je Bosna i Hercegovina vrijednija od života. Fašizam neće proći. Nije ni 1941, nije ni 1992, neće ni 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...