PREDSJEDNIK SRBIJE U VELIKIM PROBLEMIMA: Beogradski advokat pokrenuo postupak, od Vučića traži dokaze za…

„Prvi termin je utvrđen krajem jeseni prošle godine, a drugi termin bio je u rano proljeće ove godine. Oba su usuglašavana preko vanjskopolitičkih službi i odgođena uz obostranu suglasnost“, izjavio je Đukić.

  • Regija

  • 22. Jul. 2022  

  • 3

Beogradski odvjetnik Čedomir Stojković u ponedjeljak je saopćio da je podnio zahtjev za pristup informacijama od javnog interesa, kako bi se utvrdilo je li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uopće namjeravao putovati u Hrvatsku, kao i je li planirao putovati službenim vozilom, s osiguranjem i pasošem, uz najavu medijima. Stojkovića interesira i jesu li službe sigurnosti Srbije imale najavu i koordinaciju sa službama sigurnosti Hrvatske u vezi tog posjeta i jesu li sigurnosne procjene Beograda uopće dozvoljavale takvo putovanje.

„Nijedna zemlja ne može dozvoliti posjetu predsjednika druge države svom teritoriju ako nije službeno najavljen. Nije moguće organizirati sigurnost šefa tuđe države bez saradnji organa sigurnosti dviju zemalja, do čega ne može doći bez službene najave posjeta. Imajuću to u vidu, postavlja se pitanje je li posjeta zaista planirana“, naveo je Stojković i zatražio od vlade u Beogradu da „odmah prekine dalje sramoćenje države i uništavanje međunarodnog ugleda“. Prema Stojkovićevim riječima, cijeli svijet se podsmjehuje Srbiji zbog ideje njenog predsjednika da službenim automobilom i sa službenim pasošem, vozačem i kompletnim osiguranjem, koje mora biti naoružano, posjećuje drugu suverenu zemlju „privatno i bez najave“.

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odlazak u Jasenovac “Vučićeva kvazi-patriotska predstava, potrebna u okolnostima kada njemu postaje sve teže izbjeći uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika do te mjere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija tokom njegove vlasti dala sve, a nije dobila ništa“.

Bivši diplomat Srećko Đukić, koji je bio na službi u ambasadama u Moskvi, Sofiji i Minsku, rekao je kako mu nije jasno zašto su izostale procedure predviđene za dolazak najviših gostiju u zemlju domaćina. „Nota Hrvatske se oslanja na neslužbeno saopćenje. Ne bi se mogla oslanjati na neslužbeno saopćenje ako je bilo nota naše ambasade ili Ministarstva vanjskih poslova Srbije“, izjavio je Đukić, navodeći da je Vučićeva posjeta dogovarana skoro godinu dana. „Prvi termin je utvrđen krajem jeseni prošle godine, a drugi termin bio je u rano proljeće ove godine. Oba su usuglašavana preko vanjskopolitičkih službi i odgođena uz obostranu suglasnost“, izjavio je Đukić, uz konstataciju da u aktualnoj situaciji „nije bilo dovoljno političke volje, već je bilo potrebno da se izvadi iz diplomatskog konteksta“.

 „Ako državnici žele posjetiti neku zemlju, a da to nije službenog karaktera, njihova diplomatska služba dužna je to prijaviti notom – kada želi doći, što želi vidjeti i koliko želi boraviti. U ovom slučaju Ambasada Srbije u Zagrebu upućuje notu Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske da zamoli za sigurnost šefa države. To je uobičajen način komunikacije između država kada se radi o neslužbenim posjetima“, naveo je Đukić.

Prema njegovim riječima, pet ključnih dužnosnika moraju se notificirati prilikom putovanja u drugu zemlju – šef države, predsjednik parlamenta, premijer i ministri vanjskih poslova i obrane.

„Ako je postojalo iole političke volje, ovo se moglo prevladati i da javnost ništa ne sazna, da se pokuša s Hrvatskom dogovoriti neki novi datum posjeta“, izjavio je Đukić, uz konstataciju da je nekome možda bio potreban „svojevrsni spektakl“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...