BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Schmidtovim namjerama ugroženi su Bošnjaci, Srbi i bosanski Hrvati, samo je HDZ na dobitku…“

Gube građanske partije, jer one okupljaju Srbe i Hrvate u bošnjačkim većinama, te partije će postati besmislene. Hrvati i Srbi u bošnjačkoj većini neće više moći biti kandidati u Domu naroda, moći će samo biti izabrani u skupštini kantona. Schmidt želi izbaciti konstitutivne narode koji u kantonu ne prelaze prag od tri posto – tvrdi Avdić.

  • Politika

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 7

Novinar Avdo Avdić i Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta "Snaga domovine", za Hayat TV su govorili o namjerama visokog predstavnika Christiana Schmidta, i planovima da do početka augusta nametnu izmjene Izbornog zakona BiH.

Avdić je na početku kazao da dokument koji se pojavio u medijima pokazuje da OHR namjerava da promijeni Ustav Federacije i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

-Vidi se jasna namjera OHR-a, a to je promjena načina izbora predsjednika Federacije i promjena načina popunjavanja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Dom naroda Federacije i predsjednik Federacije su ključne institucije, odnosno pozicije za funkcionsanje ovog entiteta – tvrdi Avdić.

Dodaje kako je Vlada Federacije samo posljedica načina imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije.

-Ako pogledamo način koji se razmatra, jasno se vidi da se ide u korist HDZ-a zato što se prema trenutnim propisima u Ustavu Federacije i Izbornom zakonu BiH, predsjednik Federacije bira tako što ga mora predložiti 1/3 Kluba u ime kojeg naroda će bit imenovan. Od 17 zastupnika u Klubu Hrvata, najmanje šest ljudi mora potpisati da bi neko bio kandiat za predsjednika Federacije. HDZ je zahvaljujući bivšem sazivu CIK-a uspio dobiti drugog Hrvata iz ZDK-a koji je prebačen u ZHK i sada kantoni gdje HDZ nije dominantan, poput BPK, TK, USK, ZDK i KS daju po jednog Hrvata i to daje ukupan broj pet. Teško je doći do ciftre od šest Hrvata u Klubu Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta, tako da je HDZ bio siguran i do sada.

OHR ih dodatno ojačava, tako što diže kvotu na osam, dakle ne može više šest delegata predlagati. U prvom krugu HDZ će uvijek imati osam delegata, zato što je napravljen takav raspored  gdje kantonalne skupštine delegiraju. Pet kantona može dat Hrvata koji nisu pod kontrolom HDZ-a. U Ustavu Federacije piše da svaki kanton daje najmanje jednog predstavnika iz reda svih konstitutivnih naroda u Dom naroda pod uslovom da je on prethodno izabran u skupštinu kantona. Tako naprimjer BPK može dati Hrvata ako je on prethodno izabran u skuptšinu kantona. Sada to OHR mijenja, odnosno namjerava promijeniti. Uvode kvotu od tri posto. Recimo Hrvata mora da živi u BPK više od tri posto da bi Goražde moglo dati Hrvata u Dom naroda. Time bi BPK i USK ostali bez Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Zatim se oni prebacuju u druge kantone sa HDZ-ovom većinom i HDZ od 12 sigurnih, dobiva 14 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Federalnog parlamenta i sa tih 14 ne može niko drugi u prvom krugu predložit predsjednika Federacije, osim HDZ-a. To znači da će HDZ vječno biti u vlasti, a sve drugi klubovi će se morati dogovarati ko će biti sa HDZ-om u vlast. Manjine će biti obespravljene u BPK i USK , a HDZ će postati stvarna i zauvijek većina. To je uknjižavanje HDZ-a. Puno veći problem je ono što Schmidt namjerava, a to je da promijeni Ustav Federacije i da ubaci posljednji popis, koji će zamijeniti popis iz 1991. godine. Tom odlukom su ugroženi Srbi koji su napustili svoja ognjišta u Federaciji. Ako ne bude impelemtniran Aneks 7, ostaje popis iz 1991. godine. Međutim, Schmidt ne proglašava da je Ankes 7 zavreešn, a istovremeno koristi popis iz 2013. godine. To znači da prilikom obračuna rasporeda mjesta u Vladi Federacije ne morate voditi računa da li će Srbi biti zastupljeni onako u skladu sa popisom iz 1991. godine. Time su ugroženi Srbi i Bošnjaci. Bosanski hrvati su također ugroženi. HDZ je jedini politički subjekt koji dobija ovim. Gube građanske partije, jer one okupljaju Srbe i Hrvate u bošnjačkim većinama, te partije će postati besmislene. Hrvati i Srbi u bošnjačkoj većini neće više moći biti kandidati u Domu naroda, moći će samo biti izabrani u skupštini kantona. Schmidt želi izbaciti konstitutivne narode koji u kantonu ne prelaze prag od tri posto – tvrdi Avdić.

Husagić smatra da je ovo rezultat lobiranja Republike Hrvatske zadnjih nekoliko godina.

-20 godina sam živio u Austriji, preko 10 godina sam bio politički aktivan i ovakve stvari možete očekivati samo od desno ekstremnih političkih partija i u suštini sve što propagira OHR, evropske vrijednosti, na ovakvim primjerima padaju u vodu. Za šta se borimo i kuda ide BiH ako ćemo imati rješenja koja nisu pogodna za 21. stoljeće. Trebamo uraditi sve da iz svjetskih centara dođe signal da ovo nije prihvatljivo u BiH, jer nije prihvatljivo sa onim što nam međunarodna zajednica govori zadnjih 30 godina – naveo je Husagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...