RAT UŽIVO: Zelenski nakon potpisivanja sporazuma u Instanbulu - "Ovo je još jedan dokaz da Ukrajina može izdržati rat"

Danas je 147. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 4

22:30 20 ruskih raketa pogodilo je Zaporošku oblast 22. jula, javlja Kyiv Independent

Guverner Zaporoške oblasti Oleksandr Starukh rekao je da je Rusija napala regiju raketnim bacačima Grad, ali je većina njih potonula u rijeci Dnjepar u blizini sela Maloyekaterynivka i Kanivske.

22:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon potpisivanja sporazuma s Rusijom o izvozu ukrajinskih žitarica objavio da Ukrajina ima žitarica na prodaju vrijednih oko 10 milijardi dolara. Sporazumom s Rusijom, kojeg su uz Ukrajinu potpisale i Turska i UN, odblokirat će se ukrajinske luke i omogućit će se nastavak izvoza žitarica iz te napadnute zemlje.

"Postoji šansa da se smanji ozbiljnost prehrambene krize koju je izazvala Rusija. Postoji šansa da se spriječi globalna katastrofa – glad koja bi mogla dovesti do političkog haosa u mnogim zemljama svijeta, a posebno u zemljama koje nam pomažu", rekao je ukrajinski predsjednik.

"To je još jedan dokaz da Ukrajina može izdržati rat", rekao je Zelenskij u svom noćnom videu obraćanju, koje prenosi Reuters. Rekao je da će Ukrajina sad napokon dobiti šansu da proda urod aktuelne žetve.

Zelenski je dodao da će nakon potpisivanja sporazuma, kojeg je nazvao "važnim", biti izvezeno oko 20 miliona tona prošlogodišnje žetve.

21:25 SAD najavljuje paket vojne pomoći Ukrajini od 270 miliona dolara, uključujući HIMARS, javlja Kyiv Independent.

Paket uključuje četiri raketna bacača HIMARS, do 580 dronova Phoenix Ghost i 36.000 artiljerijskih projektila, prema Johnu Kirbyju, glasnogovorniku Vijeća za nacionalnu sigurnost.

21:05 Njemačka više ne vidi Rusiju kao pouzdanog dobavljača plina, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Rusija je 21. jula obnovila protok prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok preko Baltičkog mora u EU nakon desetodnevnog prekida.

Međutim, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su opskrbe i dalje nepouzdane jer je Rusija ograničila kapacitet naftovoda na 40%. Kritičari su te poteze protumačili kao dio ruskih nastojanja da ucijeni i zastraši EU.

20:50 Ruske trupe ne uspijevaju napredovati u nekoliko smjerova u Donjeckoj oblasti, objavio je Glavni štab ukrajinske vojske.

Ukrajinske trupe odbile su rusku ofanzivu u blizini sela Pokrovske, kao i rusko napredovanje u blizini sela Verhnjokamjanske i Ivano-Darivka.

Ukrajinska vojska također je odbila ruski napad u selu Vodiane, 20 kilometara sjeverozapadno od ruskog okupiranog Donjecka.

20:30 Ukrajina računa s UN-om u provedbi ugovora o izvozu njezinih žitarica potpisanog danas u Istanbulu, rekao je njezin ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, istaknuvši da se "Rusiji ne može vjerovati".

20:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da bi prekid vatre s Rusijom bez oslobađanja okupiranih teritorija samo produžio rat.

U intervjuu za Wall Street Journal objavljenom danas, Zelenskij je upozorio da bi prekid vatre omogućio Rusiji da zadrži okupirane ukrajinske teritorije te bi samo ohrabrio Moskvu na širenje konflikta. Ukrajinski predsjednik smatra da bi prekid vatre Rusiji da obnovi svoje snage i pregrupira se za nastavak borbi.

"Zamrzavanje konflikta s Ruskom Federacijom značilo bi pauzu koja bi Rusima dala prijeko potreban odmor", rekao je Zelenskij za WSJ.

19:23 Sjedinjene Američke Države vjeruju da ruska vojska pretrpi gubitak od više stotina vojnika u ratu protiv Ukrajine te da je već izgubila hiljade poručnika i satnika.

19:10 Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, potpisnik današnjeg sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u ime Moskve, kazao je da Rusija "preuzima obaveze" iz sporazuma i da neće iskoristiti situaciju.

"Nećemo iskoristiti činjenicu da će se luke raščistiti (od mina) i otvoriti. Preuzeli smo ovu obvezu", istaknuo je.

18:23 Danas potpisani sporazum Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a ponudio je nadu da će cijene hrane početi padati. Naime, mnogi svjetski proizvođači hrane koriste žitarice uvezene iz Ukrajine, ali ruska blokada crnomorskih luka napravila je velik pritisak na opskrbu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon potpisivanja sporazuma rekao da će on "spasiti milijarde ljudi koji se suočavaju glađu" zbog blokade ukrajinskih luka, dodavši kako bi trebao smanjiti inflatorne pritiske na cijenu hrane.

"Ovaj sporazum mogao bi biti prekretnica koja će oživjeti nadu u mir", dodao je Erdogan, koji je zajedno s UN-om odigrao važnu ulogu u postizanju sporazuma.

17:17 Britanska kraljevska mornarica prati dvije ruske podmornice u blizini norveške obale, javlja Sky News.

16:39 Rusija i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz miliona tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru. Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalnom globalnom prehrambenom krizom.

16:27 Njemačka vlada preuzet će 30 posto udjela u Uniperu, najvećem uvozniku ruskog plina u Njemačkoj, u sklopu paketa pomoći teškog više milijardi eura, dogovorenog s finskim vlasnicima većinskog udjela.

15.35 U neprijateljstvu smo s Rusijom, ali ne tako aktivno kao druge države, rekao je danas predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na objavu ruske vlade da je uvrstila Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja. 

15.15 "Ukrajina ne potpisuje nikakav dokument s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i sve obaveze preuzimamo prema njima. Rusija potpisuje okvirni sporazum s Turskom i UN-om", objasnio je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

14.45 Sporazum koji bi trebao odblokirati izvoz žitarica iz Ukrajine putem Crnog mora bi u narednih sat vremena trebali potpisati Ukrajina, Rusija, Turska i UN

Ukrajina je poručila kako neće potpisati direktan sporazum Rusijom, pojasnivši da će obje zemlje potpisati identičan sporazum, ali ne zajedno.

14.25 Nakon što je danas Rusija proglasila Hrvatsku neprijateljskom zemljom, stigla je prva reakcija premijera Plenkovića.

Premijera su danas novinari pitali kako će se to odraziti na hrvatsku diplomaciju, pitali su premijera.

"U dobrom smo društvu", kratko je odgovorio, pa pitao što više može reći.

13:45 Ministar vanjskih poslova moldavske separatističke regije Transnistrija, koja graniči s Ukrajinom, rekao je danas da je predan postizanju neovisnosti i mogućem ujedinjenju s Rusijom te da to što je Moldavija postala kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji zapravo prekida svaku mogućnost saradnje.

U Transnistriji se od 1992. godine nalazi kontingent ruskih mirovnih snaga. Analitičari smatraju da Putin zapravo nastoji preuzeti kontrolu nad teritorijem u kojem živi oko 470 hiljada ljudi, piše The Guardian.

13.15 Britanci su objavili novu kartu rata u Ukrajini.

12.50 Rat u Ukrajini rezultirao je pretovarom znatno veće količine ukapljenog plina i ugljena u luci u Rotterdamu, uz osjetno manji udio pošiljki iz Rusije u drugom tromjesečju, pokazali su u petak podaci uprave najveće europske pomorske luke.

Ukupni promet u rotterdamskoj luci porastao je na godišnjoj razini manje od jedan posto, zbog 8,9-postotnog pada kontejnerskog prometa koji je bio protuteža većem obimu pretovarenih sirovina.

Kontejnerski promet snažno je pao zbog uskih grla u logistici širom svijeta i obustave prometa s Rusijom.

12.15 Denis Pušilin, lider samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), optužio je Google u poruci na Telegramu za promovisanje "nasilja protiv svih Rusa" i naveo da je krivnja na "rukovodiocima iz američke vlade".

"Ako Google prestane provoditi svoju kriminalnu politiku i vrati se u mainstream zakona, morala i zdravog razuma, neće biti nikakvih prepreka njegovom radu", poručio je.

11.50 Rusija ne potiče krizu s hranom i nastavit će isporučivati hranu i energiju te ispunjavati međunarodne sporazume, obećao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. U članku koji se pojavio u nekoliko listova prije puta u Afriku Lavrov je napisao da su "spekulacije zapadnjačke i ukrajinske propagande da Rusija navodno izvozi glad apsolutno neutemeljene".

Lavrov je naglasio da su problemi počeli za vrijeme pandemije koronavirusa, kad je Zapad koristio svoj novac da preusmjerava robne i prehrambene lance, "pogoršavajući zbog toga situaciju u zemljama u razvoju koje ovise o uvozima hrane".  "Rusija će nastaviti savjesno ispunjavati svoje obaveze prema međunarodnim ugovorima u pogledu izvoza hrane, gnojiva, izvora energije i druge robe životno važne za Afriku", rekao je Lavrov.

11.20 Poljska će kupiti 48 borbenih aviona FA-50, prvu pošiljku od 180 tenkova K2 Black Panther i haubice od Južne Koreje, rekao je poljski ministar odbrane dok zemlja jača svoju vojsku zbog rata u Ukrajini.

11.00 Tanker s pošiljkom umjetnog gnojiva iz Rusije uskoro će stići u Sjedinjene Države, pokazali su izvori i podaci o kretanju brodova u proteklim danima, odražavajući nastojanja Washingtona da ublaži nestašicu i obuzda cijene.

Tanker Johnny Ranger pod zastavom Liberije trebao bi u ponedjeljak stići u New Orleans s oko 39.000 tona otopine urea amonijevog nitrata, gnojiva proizvedenog kombinacijom ureje, dušične kiseline i amonijaka, prema izvorima i podacima Refinitiv Eikona.

Gnojivo je utovareno na brod u Sankt Petersburgu, prema podacima Eikona.

10.40 Rusija je dodala Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja. Osim Hrvatske, na popis su dodane Grčka, Danske, Slovenija i Slovačka, piše Interfax. Dekret je potpisao premijer Mihail Mišustin.

10.25 Ukrajinci tvrde da su dosad ubili 39.000 Rusa

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.07 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02...

Objavljuje Сухопутні війська ЗС УкраїниČetvrtak, 21. srpnja 2022.

10.05 Na području Donbasa ukrajinske snage i dalje odbijaju pokušaje napada na elektranu Vuhlehirsk, objavilo je danas britansko ministarstvo odbrane u novom izvještaju svojih obavještajaca.

09.40 U Crnom moru održavaju se NATO vježbe u kojima sudjeluje 11 zemalja.

Slika

09.00 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko istaknuo je svoju podršku odluci Rusije da pokrene "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, prenosi ruska prorežimska agencija Tass.

"Podržavam Rusiju. Ne samo zato što imamo savez s Rusijom i ne samo zato što smo zakonski dužni to učiniti temeljem sporazuma s Rusijom. To je dobro poznata činjenica već neko vrijeme, to je naša doktrina", rekao je Lukašenko u intervjuu za AFP.

"Da Rusija nije nadmudrila članice NATO-a, one bi se već organizirale i zadale joj udarac", komentirao je predsjednik Bjelorusije.

08.00 Rusija koristi sisteme protuzračne odbrane za kopnene napade zbog akutne nestašice specijaliziranih projektila - javljaju britanski obavještajci.

Slika

07.00 Ukrajinski vojnik puca iz Jevelina s balkona, negdje na južnoj fronti.

06.00 Kako piše Kyiv Independent, Rusi na Krimu gradi nove šine koje će ići preko arheloških nalazišta i drevnih groblja.

05.00 Rusija i Ukrajina sutra poslijepodne u Istanbulu potpisuju ugovor o izvozu žitarica, priopćio je večeras ured turskog predsjednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres te predstavnici Ukrajine i Rusije sudjelovat će na svečanosti potpisivanja koja će se održati u 15:30 po srednjoeuropskom vremenu u palači Dolmabahce u Istanbulu

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...