ADIS AHMETOVIĆ APELUJE: "Pozivam Schmidta da za sada ne koristi bonske ovlasti"

Ahmetović je tako reagirao na najave nametanja izmjena Izbornog zakona, odnosno ustavne strukture Federacije BiH, koje navodno planira da u narednim danima donese visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

  • Politika

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 6

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku i jedan od predlagača nedavne Rezolucije njemačkog parlamenta kojom se snažno podržava Bosna i Hercegovina, pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nijemca Christiana Schmidta da za sada ne koristi bonske ovlasti!

"Pozivam visokog predstavnika da odustane od plana za korištenje ‘bonskih ovlasti‘ u ovom trenutku, tako blizu izbora u oktobru 2022.", naveo je Ahmetović.

Ahmetović je tako reagirao na najave nametanja izmjena Izbornog zakona, odnosno ustavne strukture Federacije BiH, koje navodno planira da u narednim danima donese visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Ahmetović je naveo da do njega stiže "mnogo zabrinjavajućih poruka iz inozemstva", zbog čega se osvrnuo "na trenutna dešavanja u BiH". 

"Ja sam njemački parlamentarac, ekspert za vanjsku politiku SPD-a i izvjestitelj odgovoran za Zapadni Balkan. No ja sam također građanin Hannovera i uvjereni Europljanin čiji korijeni potječu iz ove regije", naveo je Ahmetović, te dodao:

"Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Europske unije i snagu (socijalne) pravde. Zato činim sve što mogu, dragi prijatelji, da se ne dogodi ništa što bi produbilo etničku podjelu u Bosni i Hercegovini. U posljednjoj sedmici zasjedanja u Bundestagu, zastupnici su dali jasan glas za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo ostaviti državu samu u sadašnjoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zbog toga pozivam visokog predstavnika da se distancira od plana za korištenje "bonskih ovlasti" u ovom trenutku tako blizu izbora u oktobru 2022."

Dodao je da ne želi komentirati sadržaj paketa mjera, ali je podvukao da "duboke planirane promjene treba razraditi s demokratski legitimiranim institucijama i proeuropskim snagama" u BiH.

"Svi njemački think tankovi, većina naučnika i mnogi međunarodni stručnjaci savjetuju da se neke od promjena o kojima se raspravljalo - ne suprotstavljaju. Tražim od SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OHR-a da poslušaju te glasove i dopuste im da utječu na odluke. Sada je historijski trenutak da se pokaže snaga i utre put boljoj Bosni i Hercegovini", naglasio je i zaključio:

"Nemojmo se baviti sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se sada događa u BiH, mi sami - sada govorim iz perspektive njemačkog zastupnika - nikada (!) ne bismo dopustili u našoj zemlji. Ovaj standard moramo primijeniti kada je u pitanju sudbina drugih."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...