REUF BAJROVIĆ O SCHMIDTOVOM PRIJEDLOGU: "Ovo je najteži udarac za BiH od pada Srebrenice"

"Apelujem na sve koji vole BiH, da ovo vide kao vrstu opasnosti, da stave svoje političke interese na stranu. Volio bih da se uz SDA, DF i SDP probude i ostale stranke i da shvate koliko je ovo opasan trenutak", kaže on.

  • Politika

  • 23. Jul. 2022  23. Jul. 2022

  • 4

Određene stavke potencijalnog prijedloga visokog predstavnika Christiana Schmidta o izbornom zakonu su  izazvale buru negodovanja probosanskih stranaka koje danima upozoravaju da bi nametanje takvih rješenja bio završni čin etničke podjele ove zemlje i poruka da se odobrava segregacija i etničko čišćenje.

Danas je i godina otkakao je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene krivičnog zakona kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse upozorio je da se radi o najtežem danu za Bosnu i Hercegovinu od pada Srebrenice.

"Ukoliko Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, možemo reći da BiH postaje država koja u 21. vijeku, postaje država aparthejda, režima u Južnoafričkoj republici iz prošlog vijeka. Svi koji su u javnom životu, svi građani BiH treba da znaju da se nalazimo pred najvećom opasnošću od pada Srebrenice. Ako Schmidt sprovede ovo što namjerava, onda će jedan glas Sarajlije biti nekoliko puta manje vrijedan u odnosu na glas iz Širokog Brijega", tvrdi Bajrović.

Kazao je da bi to bio dodatni problem, obzirom da već postoji nejednakost kroz Dom naroda.

"Ako Schmidt digne prag u Domu naroda na osam, a oduzme se probosanskim strankama da izaberu Hrvate iz USK i Goržada, onda HDZ biva stranka vlasti. U tom slučaju HDZ odlučuje o svemu u Federaciji i postaje vlasnik svega. Samim tim, Bošnjaci zajedno sa ostalima koji su lojalni BiH postaju manjina. Dolazimo u situaciju da će HDZ zajedno sa SNSD-om upravljati muslimanskom većinom na način na koji su bijelci upravljali crnačkom većinom u Africi", naglasio je Bajrović.

Dodaje da Schmidt ovim mijenja rezultate rata.

"U budućnosti ne bi postojao način da se ovo promijeni. Ne iznenađuju me pozivi na demonstracije i negativne reakcije, čak i onih koji su do jučer bili nezainteresovani za događanja u BiH. Ovdje se radi o nečemu što je zakotrljao ministar vanjskih poslova Hrvatske Grlić – Radman. Mislim da javnost treba da traži još više odgovora, te da svi oni koji vole ovu zemlju treba da budu spremni na demonstracije, ovo je 5 do 12 za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je trenutak kada će BiH ili opstati kao država koja može u budućnosti postati kao građanska država ili će biti nova Palestina", navodi Bajrović.

Upozorava da bi se građani Bosne i Hercegovine mogli probuditi jednog jutra, koje će biti isto kao kada su se Palestinci probudili bez države.

"Apelujem na sve koji vole BiH, da ovo vide kao vrstu opasnosti, da stave svoje političke interese na stranu. Volio bih da se uz SDA, DF i SDP probude i ostale stranke i da shvate koliko je ovo opasan trenutak. Treba bti spreman na demonstracije i biti istrajan sve dok se ova odluka ne stavi u ladicu zauvijek ili da ukoliko ne daj Bože bude donesena, da istrajemo sve dok Schmidt ne promijeni mišljenje. Ovo je napad na one koji se još nisu rodili. Imat ćemo generacije koje će odrasti na način na koji su odrasli Palestinci", rekao je Bajrović za Hayat. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...