SALKIĆ DEMOLIRAO NENADA NEŠIĆA: "Još dugo ćeš slušati Ramiza koji traži prava za Bošnjake u RS-u"

"Sve što govorim zasnovano je na istini i presudama različitih sudova. Nikakav pritisak i prijetnja neće me omesti na putu širenja istine i traženja pravde", upozorio je Salkić

  • Politika

  • 24. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 1

"Ne znam što se Nešić vazda javlja kao uvrijeđena mlada. Nisam se njemu obraćao, niti ga smatram relevantnim političkim faktorom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine".

Rekao je ovo Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska reagirajući na prozivke predsjednika DNS-a i državnog zastupnika Nenada Nešića koji poziva istražne organe RS-a da "procesuiraju sijanje netrpeljivosti i mržnje prema RS-u, te njeno omalovažavanje i etiketiranje kao aparthejda od strane potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića".

Salkić je prije dva dana poslao pismo Uredu visokog predstavnika i ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC) u kojem upozorava na probleme povratnika Bošnjaka u manji entitet i predlaže viskom predstavniku i ambasadorima PIC-a da se posveti ovim problemima, a ne izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

"Mi danas kroz aparthejd, sistemsku diskriminaciju, negiranje našeg jezika i identiteta, negiranje genocida, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, skrnavljenje i skrivanje dokaza o počinjenom genocidu, umanjivanje i relativizaciju broja ubijenih prolazimo kroz završnu fazu genocida u ovom entitetu u vašem prisustvu i nedovoljnom činjenju da se sve ovo zaustavi", napisao je Salkić.

Odgovarajući dalje Nešiću, Salkić podsjeća da "taj isti Nešić negira državu Bosnu i Hercegovinu, a prima dobru platu iz državnog budžeta".

"Sve što govorim zasnovano je na istini i presudama različitih sudova. Nikakav pritisak i prijetnja neće me omesti na putu širenja istine i traženja pravde. Moj cilj je povratak prava Bošnjacima u ovoj administrativnoj jedinici koja su nam oduzeta progonom i agresijom na naša ognjišta, naselja, gradove i domovinu. Nikad neću prestati to tražiti gdje god da budem i šta god da budem radio u budućnosti. Mržnju šire oni koji negiraju naš bosanski jezik, oni koji negiraju dokazani i presuđeni genocid, oni koji veličaju presuđene ratne zločince", poručuje Salkić.

Ističe da je Ustavni sud BiH utvrdio da su učenici Bošnjaci diskriminirani u obrazovnom procesu u RS-u.

"Zbog vašeg negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca morao se mjenjati Krivični zakon da bi vi to prestali činiti. Kakav je položaj Bošnjaka u ovom entitetu svjedoči činjenica da samo oko 1 posto Bošnjaka radi u entitetskoj i lokalnim administracijama te u javnim preduzećima. Zbog seperatističke politike entitetske vlasti iz ovog entiteta odlaze privrednici, a investitori zaobilaze cjeli prostor. Nešić to jako dobro zna, ali namjerno vrši zamjenu teza. Nešić napadajući mene pokušava pribaviti sebi neke političke poene, jer danas je ovdje politički unosno napadati bošnjačke predstavnike, diskriminirati Bošnjake, negirati genocid i veličati ratne zločince. Nešićev pokušaj podvale da su Bošnjacima problem bošnjački političari koji se bore za njihova prava, a ne oni koji im uzurpiraju njihova prava neće proći i to će pokazati predstojeći izbori. U vremenu koje dolazi Nešić i razni 'nešići' još dugo će slušati argumentovan i jasan glas traženja prava za Bošnjake u ovom entitetu od Ramiza Salkića. Moj put je put istine zasnovan na važećim presudama, traženja prava i traganje za pravdom.

Najveću satanizaciju ovog entiteta vrše političari iz reda srpskog naroda koji zagovaraju seperatizam, negiraju genocid, veličaju presuđene ratne zločince i krše osnovna ljudska prava Bošnjaka", zaključuje Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...