BOŠNJAČKA NACIONALNA FONDACIJA UPOZORAVA: "Najava da će Schmidt izmijeniti Izborni zakon po mjeri HDZ-a ozbiljan udar na državu BiH"

"Christian Schmidt mora shvatiti da njegove odluke mogu imati izrazito negativne posljedice po budućnost Bosne i Hercegovine", upozorava BNF

  • Politika

  • 24. Jul. 2022  

  • 4

"Najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt izaći u susret modelu izmjena izbornog zakona po mjeri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a koje su u suprotnosti sa evropskim demokratskim normama u koje se međunarodna zajednica zaklinje, od nas zahtijeva najveći nivo ozbiljnosti, jer takvo nešto bilo bi ozbiljan udar na državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane", saopćila je Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) Njemačke.

"Ispunjavanjem zahtjeva jedne političke opcije, legalizirali bi se protjerivanja, zločini i druga nečovječna postupanja prema bošnjačkom narodu, koja su u konačnici rezultirala genocidom. Učiniti ustupke politici podjela značilo bi da Evropa ne želi cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj su svi njeni građani jednaki. Christian Schmidt mora shvatiti da njegove odluke mogu imati izrazito negativne posljedice po budućnost Bosne i Hercegovine, te da ukoliko napravi potez koji vodi Bosnu i Hercegovinu u dalje podjele, šalje jasnu poruku mladima da u svojoj državi nemaju perspektivnu budućnost", navodi BNF.

Bošnjačka nacionalna fondacija Njemačke, kao nestranačka i neprofitna organizacija, poziva javnost u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini “da učine sve u domenu svojih nadležnosti kako bi se Christian Schmidt zaustavio u namjeri da napravi trojnu etničku podjelu na teritoriji Bosne i Hercegovine, te oživi ideju Herceg-Bosne, koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim sudovima”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...