BODO WEBER ANALIZIRA: "Schmidt nema podršku Vlade Njemačke, ali ga podržavaju SAD i Velika Britanija"

"On ima podršku od Vlade SAD-a što je tužno i nije mi jasno zašto je tako i u ovom trenutku Velike Britanije koji podržavaju visokog predstavnika. Čini mi se da još ništa nije konačno odlučeno, ali da je situacija ozbiljna”.

  • Politika

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 4

Stručnjak za odnose na Zapadnom Balkanu Bodo Weber danas je za N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH usljed najavljene odluke Visokog predstavnika o nametanju Izbornog zakona BiH.

Weber je rekao da Schmidt nema podršku vlade Njemačke, ali da ga podržavaju Vlada SAD-a i Velike Britanije.

“Ne znam je li bio u Njemačkoj na odmoru, ono što ja mogu reći na osnovu svojih informacija jeste da niko ne zna šta će tačno Schmidt uraditi sutra, da li će nametnuti paket koji je dijelom postao poznat ili će kasnije djelovati. Jasno je da nema podršku niti njemačke niti bilo koje sem hrvatske. On ima podršku od Vlade SAD-a što je tužno i nije mi jasno zašto je tako i u ovom trenutku Velike Britanije koji podržavaju visokog predstavnika. Čini mi se da još ništa nije konačno odlučeno, ali čini se da je situacija ozbiljna”.

“Može se reći da se međunarodna zajednica podijelila i da je ovo presudni trenutak”, kazao je Weber.

Weber je dodao da spomenuti paket čine tri elementa i da je zbog toga problematično.

“Iz ovoga što ja znam, doduše nemam uvid u sve detalje. Po ovome što ja imam saznanja, imamo tri elementa u ovom paketu. Jedan jeste tzv. funkcionalnost FBiH, ciljan paket koji cilja na ono što slijedi poslije izbora. Drugi dio uključuje paket mjera integriteta izbornog procesa, treći dio jeste najproblematičniji kojeg je zovem element “mora se nešto dati Hrvatima, tj. Čoviću i HDZ”. Iz tri razloga je ovo opasno i ne bi se trebalo usvojiti”.

Podsjetimo, visoki predstavnik BiH u utorak bi trebao da donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...