ABAZOVIĆ RAZGOVARAO SA BH. AMBASADOROM: Odnosi Crne Gore i BiH prijateljski i bratski; podržao inicijativu da se 11. juli...

Premijer Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio s ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona.

  • Regija

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 2

Crna Gora otvoreno podržava evropski put Bosne i Hercegovine, poštujući njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, uvjerena da su stabilan i siguran region preduslov prosperiteta svih zemalja u njemu, a dobrosusjedski odnosi i EU integracija ključni za ekonomski i infrastrukturni razvoj, istakao je premijer Crne Gore Dritan Abazović na sastanku s Branimirom Jukićem, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Abazović je naglasio da je odnos Vlade Crne Gore prema Bosni i Hercegovini prijateljski i bratski, i da u budućnosti treba što više da se zasnivaju na realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata koji će mnogo bolje povezati dvije države i glavne gradove.

Ambasador Bosne i Hercegovine Branimir Jukić je naznačio da su odnosi dvije države za primjer svima na Zapadnom Balkanu i da su zasnovani na kontinuiranom međusobnom uvažavanju.

"BiH iskreno podržava ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, kako zbog Crne Gore, tako i zbog Bosne i Hercegovine, regiona, ali i Evropske unije",  naglasio je ambasador Jukić.

Premijer Abazović je izrazio puno poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, navodeći da je 11. jula ove godine u Potočarima delegacija Vlade Crne Gore, koju je predvodio s ministrima, bila najmnogobrojnija od svih država regiona.

U tom smislu, Abazović je naveo da podržava inicijativu da se 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjećajući da je to predviđeno članom 5 Rezolucije.

Razgovarajući o trenutnoj političkoj situaciji u državi, Abazović je naglasio važnost šireg političkog konsenzusa u kontekstu deblokade pravosuđa i izborne reforme kao najvažnijih segmenata u ključnom dijelu evropskih integracija.

Abazović i Jukić su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine prijateljski, ojačani zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu regionalne saradnje i integracije u EU. Oni su, kako se navodi u saopštenju, razmijenili mišljenja o turističkoj sezoni, političkim prilikama unutar dvije države i regionu, saglasivši se da je zajednički interes da se dvije države nađu u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...