"ZELENSKI MORA PASTI": Zastrašujuće poruke iz Rusije, planiraju Ukrajincima "pomoći da se riješe tereta"

Lavrov je optužio Kijev i “njegove zapadne saveznike” za izbacivanje propagande s namjerom da Ukrajina “postane vječiti neprijatelj Rusije”.

  • Svijet

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 0

Prvi ruski diplomat rekao je da je sveobuhvatni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čime su ruski ratni ciljevi postali jasniji dok njene snage nastavljaju tući Ukrajinu artiljerijskim baražima i zračnim napadima.

Primjedba ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova dolazi usred napora Ukrajine da obnovi izvoz žitarica iz svojih luka na Crnom moru, što bi pomoglo u ublažavanju globalne nestašice hrane, prema novom sporazumu koji se našao na testu ruskim napadom na Odesu tokom vikenda.

Govoreći izaslanicima na summitu Arapske lige u Kairu kasno u nedjelju, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna pomoći Ukrajincima da se “oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima”.

‘Pomoći ćemo ukrajinskom narodu da se riješi tog režima’

Lavrov je optužio Kijev i “njegove zapadne saveznike” za izbacivanje propagande s namjerom da Ukrajina “postane vječiti neprijatelj Rusije”.

Ruski i ukrajinski narod nastavit će živjeti zajedno, mi ćemo svakako pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni i anthistorijski”, rekao je u izjavi koju prenosi AP.

Oštra suprotnost izjavama s početka rata

Lavrovljeve su primjedbe bile u oštrom kontrastu s porukama Kremlja na početku rata, kada su ruski dužnosnici opetovano naglašavali da ne žele svrgnuti vladu Zelenskog.

Lavrov je tvrdio da je Rusija bila spremna pregovarati o dogovoru o okončanju neprijateljstava u martu kada je Kijev promijenio stav i objavio svoju namjeru poraziti Rusiju na bojnom polju, dodajući da je Zapad ohrabrio Ukrajinu da se nastavi boriti.

Zapad insistira da Ukrajina ne smije započeti pregovore dok Rusija ne bude poražena na bojnom polju”, rekao je Lavrov.

Još nije jasno kada će se nastaviti isporuke žitarica nakon što su Rusija i Ukrajina u petak u Istanbulu potpisale identične sporazume s Ujedinjenim narodima i Turskom. Dogovori imaju za cilj otvoriti put za isporuku miliona tona očajnički potrebnog ukrajinskog žita, kao i izvoz ruskog žita i gnojiva.

Kremlj je u ponedjeljak inzistirao da je napad na luku Odesa tokom vikenda bio usmjeren na vojnu imovinu i da neće utjecati na transport žitarica.

Peskov: Napad na Odesu ciljao samo vojnu infrastrukturu

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je napad imao veze “isključivo s vojnom infrastrukturom”.

“To ni na koji način nije povezano s infrastrukturom koja je uključena u ispunjavanje dogovora i izvoz žitarica. Dakle, to ni na koji način ne može i ne bi trebalo utjecati na početak procesa otpreme”, rekao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja također je rekao da Moskva nema interesa zaustaviti sve isporuke plina Europi i da su nedavna ograničenja protoka ruskog plina u evropske zemlje “jednostavno posljedica ograničenja koja su Evropljani nametnuli, a sami Evropljani pate od toga ograničenja.”

“Rusija je odgovoran snabdjevač plinom i bez obzira što netko govori, Evropska komisija, u evropskim prijestolnicama, u SAD-u, Rusija je bila i ostaje zemlja koja u velikoj mjeri garantuje energetsku sigurnost Evrope”, rekao je Peskov.

U međuvremenu, ured ukrajinskog predsjednika saopćio je u ponedjeljak da su najmanje dva civila ubijena, a još 10 ranjeno u najnovijem ruskom granatiranju tokom posljednja 24 sata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...