PRIPREMAJU SE NOVE MJERE: Važno za one koji žive u iznajmljenom stanu u Njemačkoj

Mnogi stanovnici Njemačke, pogotovo oni koji žive u unajmljenom stanu, zabrinuti su zbog troškova režija i računa koje ih očekuju na zimu.

  • Evropa

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 0

Zbog brzog rasta cijena plina, porodice se mogu suočiti s nekoliko hilajda eura više troškova. SPD želi zaštititi stanare u ovoj situaciji i priprema nove mjere za stanovnike koji žive u iznajmljenom stanu. Business Insider je u posjedu dokumenata o ključnim temama u kojem se daju početni prijedlozi pomoći, a čiji je sadržaj objavio u ponedjeljak, prenosi Fenix Magazin.

Prema tom dokumentu, za SPD je cilj jasan: "Niko ne smije izgubiti stan jer ne može platiti dodatne troškove".

Pritom se ne žele osvrnuti samo na finansijski slaba domaćinstva, već i na penzionere koji nemaju pravo na naknade poput Hartza IV.  Ali treba podržati i male privatne iznajmljivače, kao i gradska komunalna i stambena preduzeća.

Kao kratkoročnu mjeru, parlamentarna skupina SPD-a predlaže zabranu otkazivanja najma stana ako stanari ne mogu platiti zaostalu otplatu troškova. To bi se trebalo primjenjivati ​​na 2022 godinu. Stanarima bi se trebalo omogućiti period od šest mjeseci da plate režije nakon što im stigne opomena za neplaćeni račun. Isto bi trebalo vrijediti i ako se predujmovi sporednih troškova povećaju, a najmoprimac ih ne može platiti. U oba slučaja, međutim, mora vjerodostojno dokazati da nema dovoljno novca.

Međutim, ako stanari ne plaćaju, to može ostaviti stanodavce u finansijskim poteškoćama, naročito ako samo iznajmljuju stan i možda otplaćuju kredit. Njima će se odobriti “beskamatni zajam za premošćivanje jaza”, navodi se u dokumentu SPD-a.

Zbog poskupljenja energenata mnogi strahuju da zimi više neće moći plaćati račune. Ako ne platite, dobavljači će vam kad-tad isključiti struju i plin.

"U slučaju apsolutne krize isključena su isključenja struje i plina kako ni domaćinstva s niskim prihodima ne bi morala provoditi hladne dane u negrijanim stanovima, zahtijeva SPD. Ovdje bi savezna vlada trebala predstaviti koncept, a trebali bi postojati i lokalni fondovi za teškoće.

Iako su troškovi grijanja za korisnike Hartz IV pokriveni, troškovi električne energije nisu. Ovdje mora postojati novi propis u sklopu nove građanske naknade koja bi trebala zamijeniti Hartz IV –  također za primatelje naknade za nezaposlene. Subvencijom za grijanje žele se rasteretiti pripravnici i studenti u narednom razdoblju.

SPD upozorava na ubrzanje nakon ljetne stanke

SPD također predlaže srednjoročne i dugoročne mjere. Primjerice, “kočnica cijena” najma produžit će se do 2029. godine.

Općine koje imaju više od 100.000 stanovnika također će biti obvezne izraditi tzv. indeks rate. Maksimalno moguće povećanje najamnine ograničit će se na 11 posto u tri godine. Ti su projekti već uvršteni u koalicijski sporazum.

Autori naglašavaju da su prijedlozi namijenjeni uz prethodno planirano rasterećenje. Kancelar Olaf Scholz (SPD) najavio je u petak daljnje mjere, poput viših naknada za stanovanje i trajne subvencije za troškove grijanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...