VOJIN MIJATOVIĆ DIREKTNO: "Schmidt je rekao svoje; neka nas vrijeđaju i neka prijete, mi moramo svakoga dočekati raširenih ruku i u Banja Luci i Sarajevu i Mostaru"

On ističe da je građanski koncept jedina garancija opstanka Bosne i Hercegovine, ali ne kako ga zlonamjerno predstavljaju neki u Banja Luci i kako ga zloupotrebljavaju neki u Sarajevu.

  • Politika

  • 27. Jul. 2022  27. Jul. 2022

  • 3

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandirat za člana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republika Srpska oglasio se nakon odluke Christiana Schmidta o izmjeni Izbornog zakona BiH koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa, rekavši da je visoki predstavnik rekao svoje.

"Za sada samo izmjene Izbornog zakona u smislu transparentnosti izbornog procesa. Nije ovo ničiji uspjeh, ovo sve što smo gledali ovih dana i što gledamo unazad 27 godina je naš zajednički neuspjeh! Želja za vlašću je veća od svega, ne biraju se sredstva i većina na vlasti je spremna na sve pa i da ugrozi mir samo da bi se odbranile pozicije. Rezultat toga je milion naših građana koji su napustili zemlju posljednje dvije decenije decenije", kaže Mijatović.  

On ističe da je građanski koncept jedina garancija opstanka Bosne i Hercegovine, ali ne kako ga zlonamjerno predstavljaju neki u Banja Luci i kako ga zloupotrebljavaju neki u Sarajevu.

"Mi u SDP-u BiH moramo najozbiljnije shvatiti ovaj momenat i preuzeti odgovornost za ovu zemlju jer opstanak građanskog koncepta zavisi isključivo od nas, mi smo jedina multietnička i građanska partija u oba entiteta u BiH. SDP BiH mora dobiti mnogo veću podršku među hrvatskim i srpskim biračima jer jedini imamo kapacitet za to, ostali nemaju nikakve šanse u tom smislu. Mi danas jesmo jedini koje prepoznaju svi narodi u BiH kao svoju ideologiju, ali to mora sada mnogo snažnije i iskrenije nego do sada jer je vrijeme za preuzimanje odgovornosti u čitavoj zemlji! Ako to uspijemo, a uvjeren sam da možemo neće biti više dominacije etnonacionalnih ideologija", naglasio je Mijatović. 

"Etnički koncept na ovakvim osnovama vodi nas u ponovni sukob, i dalju podjelu, na nama je da pobjedimo te ideologije jer sam uvjeren da možemo. Oni neka ostanu agresivni, neka prizivaju sukobe neka ostanu na svojim matricama 90-ih, mi moramo to pobijediti i povesti građane. Neka nas vrijeđaju i neka prijete, mi moramo svakoga dočekati raširenih ruku i u Banja Luci i Sarajevu i Mostaru, ali još agresivnije moramo odgovoriti jer ovo je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas, a ne porodični amanet kako oni zamišljaju", zaključio je Mijatović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...