PLENKOVIĆ O SCHMIDTU, IZETBEGOVIĆU, KOMŠIĆU: "Kad se neko prebrojava valjda se priprema za sukob"

"Visoki predstavnik je zadnja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima", kazao je.

  • Regija

  • 27. Jul. 2022  27. Jul. 2022

  • 9

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je komentirao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta

Kaže da je Milanović izgovarao "grozne uvrede" visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, a onda je nastavio o Bošnjacima.

"Nisu se htjeli dogovoriti s predstavnicima Hrvata o reformi izbornog zakona i ustavnoj reformi. Njima očito odgovara status quo i izborni sustav u kojem će hrvatski narod biti marginaliziran i preglasan", rekao je Plenković i dodao:

"Komšić je odradio već tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik jer za njega većinom glasaju Bošnjaci. Svi nažalost toleriramo i zgražamo se nad činjenicom da se to događa od 2006. On će sada to nastojati učiniti ponovno jer može".

Plenković dodaje da su još gori protesti u Sarajevu.

"Ti su prosvjedi, nema dileme, organizirani od bošnjačkih stranaka. Na njima smo vidjeli teške uvrede pa i čak prijetnje prema Schmidtu, on je planirao niz izmjena izbornog zakona. On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko tjedana da se političari kao sami dogovore, ali ja nažalost nemam velikih očekivanja i iluzija da će se u ljeti nakon dvije i pol godine dogovoriti", rekao je Plenković.

Dodaje da je niz agresivnih izjava, gotovo pozivanja na prebrojavanje.

"Kad se netko prebrojava, valjda se priprema za sukob. To je izjava koja me zgrozila i koju osuđujem. Mislim da je to van svih okvira i upućuje nas na zaključak da bošnjačke političke stranke ne žele dogovor s hrvatskim strankama, nego žele i dalje svoju brojčanu nadmoć koristiti u političkim utakmicama", rekao je dodajući da je to protivno Daytonu i loše za odnose Hrvata i Bošnjaka.

"Visoki predstavnik je zadnja šansa da se poprave nepravde prema Hrvatima", kazao je.

Rekao je da se Schmidt u odlučivanju ne bi trebao obazirati na "bezobrazne pritiske" iz Sarajeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...