OPĆINSKI ODBOR NARODA I PRAVDE CENTAR: "Mandić, Naša stranka i SDP nastavljaju tamo gdje je Ajnadžić stao"

Kako su naveli iz NiP-a, u koordiniranom djelovanju SDA, SDP-a i Naše stranke u OV Centar Sarajevo, svojim su glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice OV Centar Sarajevo, prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razriješenju sekretara Općinske izborne komisije.

  • Politika

  • 28. Jul. 2022  28. Jul. 2022

  • 1

"S obzirom na dešavanja na današnjoj 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, čiji dnevni red nije ni usvojen, a koju su upravo napustili vijećnici Kluba Naroda i Pravde Centar, dužnost nam je obavijestiti javnost o bitnim činjenicama u vezi sa združenim djelovanjem Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Centar na današnjoj sjednici ali i o sumnjivim procesima i zapošljavanjima u Općini Centar Sarajevo", oglasili su se danas iz OO NiP Centar.

Kako su naveli iz NiP-a, u koordiniranom djelovanju SDA, SDP-a i Naše stranke u OV Centar Sarajevo, svojim su glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice OV Centar Sarajevo, prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razriješenju sekretara Općinske izborne komisije.

“Naime, upravo su u koordiniranom djelovanju vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, svojim glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije Aide Skalonje, sekretara koji je imenovan za vrijeme mandata načelnika Ajnadžića i koalicione većine okupljene oko Stranke demokratske akcije. Samim tim dali su podršku sekretaru i većini u Općinskoj izbornoj komisiji, a koja je na prošlim lokalnim ali i općim izborima bila obilježena nizom sumnjivih radnji i nezakonitih procesa, o čemu je danas na sjednici svjedočila predsjednica Općinske izborne komisije, Snježana Dragoje. A motiv Naše stranke za ovakvim djelovanjem je zapravo još jedan prijedlog Komisije za izbor i imenovanja kojim je na današnjoj sjednici bilo predviđeno razrješenje Ćamila Osmanagića, savjetnika načelnika Mandića, tzv. „načelnika iz sjene“, iz Komisije za poslovne prostorije, komisije sa, razumije se, znatnim utjecajem u Općini Centar. Također, SDA, Naša stranka i SDP su združenim djelovanjem pokušali na današnoj sjednici u dnevni red uvrstiti i usvajanje Nacrta regulacionog plana na Poljinama koji nije dobio potrebnu većinu na prethodnoj sjednici, a gdje privatni investitor već izvodi radove na terenu, što predstavlja faktički pokušaj legalizacije protupravnog građenja“.

Dodaju da su zbog toga napustili sjednicu.

“Iz ovog razloga, Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Centar Sarajevo napustio je 20. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Centar Sarajevo jer ne želimo nastaviti politike bivšeg načelnika Ajnadžića, štaviše mi smo na suprotnosti i negaciji tih politika i podržali gospodina Mandića 2020. godine u utrci za načelnika Općine Centar, a što je očito bila kardinalna greška.

Jer, naime, pored ovih radnji, načelnik Mandić već 6. mjeseci u kontinuitetu izbjegava da objavi Odluku o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave, koju je inače donio protupravno, jer je po Zakonu o organizaciji organa uprave u FBiH jedino Općinsko vijeće nadležno da donese takvu Odluku, a što će, uvjereni smo, uskoro potvrditi i odgovarajuća sudska instanca. Odluka je donesena 15.12.2021. godine, a tek je jučer, pred današnju sjednicu Vijeća objavljena, u sklopu nepotpisanog saopćenja Općine Centar o zapošljavanju, valjda u strahu od opravdanih kritika i to sa fingiranim datumom objave na stranici od 07.07.2022. godine!? Duboko smo razočarani činjenicom da načelnik Mandić nastavlja netransparentnost u donošenju odluka, a što je bila odlika njegovog prethodnika”.

Navode da ih dodatno uznemirava informacije koje se tiču “netransparentnih zapošljavanja i praksi načelnika Mandića”.

“Međutim, ono što nas dodatno uznemirava su informacije koje nam redovno saopštavaju uposlenici Općine Centar, ali i zabrinuti građani, a tiču se netransparentnih zapošljavanja i nezakonitih praksi načelnika Mandića. S tim u vezi javno tražimo od njega odgovore na sljedeća pitanja koja nam se redovno upućuju od strane građanki i građana, a koja ni zbog kakvih zahtjeva za „mirom u kući/koaliciji“ (koja očito više ne postoji!) ne smiju ostati neodgovorena. Uostalom, na to nas osim Sarajevskog dogovora (koalicionog dogovora predsjednika Trojke o istinskim promjenama u političkom djelovanju) obavezuje i naša savjest i odgovornost prema građankama i građanima kojima služimo”.

“Molimo uvaženog načelnika da objasni javnosti u kakvoj je tačnoj relaciji sa izvjesnim Ćamilom Osmanagićem zvanim „Cuco“, navodnim „načelnikom iz sjene“ koji širi strah i trepet po općinskim službama, izdaje naloge državnim službenicima i namještenicima i upravlja radom Općine po ovlaštenju načelnika, iako dotični nije niti državni službenik niti namještenik, već angažovan na osnovu ugovora o djelu? Tražimo da nam se dostavi isti ugovor o djelu, u kojem stoji koliko novca „načelnik iz sjene“ košta građane Općine Centar ali i odgovarajuća dokumentacija na osnovu koje je sklopio ugovor te na osnovu kojih kvalifikacija? Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je zaključivanje ovog konkretnog ugovora i obavljanje poslova koje on predviđa u skladu sa zakonom“, dodaju iz NiP-a.

“Također molimo načelnika da javno objavi koliko je ugovora o djelu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključeno od početka njegovog mandata, na kojim tačno poslovima (podsjećamo javnost da se ovi ugovori mogu zaključivati samo u posebno opravdanim slučajevima i to za poslove koji nisu sistematizirani) kao i imena i prezimena osoba koje su angažovane na osnovu tih ugovora”.

“Pritom molimo uvaženog načelnika da u tim podacima ne izostavi imena Draška Lukovića i Omara Tanovića, pojedinaca trenutno (ali i od ranije) angažovanih na osnovu ugovora o djelu u Općini Centar, a koji su onda „igrom slučaja ili pukom koincidencijom“ bili prvoplasirani na konkursima za državnu službu u Općini Centar Sarajevo, i to za radna mjesta – Viši stručni suradnik za informisanje u kabinetu općinskog načelnika i Stručni suradnik za poslove Općinskog vijeća u Službi za poslove Općinskog vijeća“, poručuju iz NiP-a uz dodatak fotografija.

“Kada uvaženi načelnik odgovori na postavljena pitanja, dostavi podatke i ponudi javnosti, odnosno građankama i građanima Općine Centar, objašnjenja, tek će se u tom slučaju steći uslovi za eventualni daljnji rad koalicije, jer vrlo jednostavno – nikada nećemo podržati bezakonje, sumnjive procedure, licemjerstvo, neinstitucionalne dogovore i potpuni zaokret od predizbornih obećanja i utvrđenih programskih projekata, ma o kome da se radilo. Ovakvo postupanje od nas očekuju i građani Općine Centar koji su nam u najvećem broju dali povjerenje na izborima 2020. godine. Ovakvo postupanje najzad očekujemo od sebe samih.

Klub Naroda i Pravde Centar Sarajevo je i pored svih ovih činjenica spreman se danas vratiti u vijećničke klupe jer su bitne odluke za građanke i građane Općine Centar na čekanju, a zbog rada u interesu njih smo isključivo i tu”, zaključili su u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...