SIDRAN O IZETBEGOVIĆEVOJ IZJAVI: "Briga me za naracijom, idi zabrani četnički skup u Bratuncu"

"Ja sam našem političaru Bakiru Izetbegoviću mnogo više zamjerio kada je dva najuglednija intelektualca u Bošnjaka, Esada Bajtala i Esada Durakovića, oni su nešto kritički govorili o politici koju vode te strukture, i na pitanje novinara šta misli o izjavama tih konkretnih profesora, on (Izetbegoviću) je odgovorio: ‘Baš me briga šta brbljaju dva Esada’", kaže Sidran.

  • Društvo

  • 28. Jul. 2022  28. Jul. 2022

  • 7

Akademik i književnik Abdulah Sidran u razgovoru za N1 ocijenio je da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića o "prebrojavanju" nije ratnohuškačka. Također, dodao je da su za njega od izjava gori ratnohuškački postupci...

Izetbegović je prije nekoliko dana na skupu SDA u Hadžićima govorio o vojnoj snazi. “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, naveo je Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”. Ova izjava izazvala je žestoke reakcije, a osude su stigle i iz Hrvatske. Američka ambasada je ocijenila kako se radio o ratnohuškačkoj izjavi.

Sidran je kazao da nije dovoljno precizan termin ratnohuškački govor ako se misli na ovu izjavu predsjednika SDA.

“Ja to ne bih nazvao time, za mene su mnogo teži ratnohuškački postupci. Ako ja ne mogu slobodno proći svojoj kući u Bratuncima, ili ne znam gdje, ako ću biti prebijen, a niko neće goniti onoga…  Ako se sruši 700 partizanskih spomenika, a mi ne znamo ko je to (uradio). To su mnogo ozbiljniji ratnohuškački elementi. Govor je govor, od danas do sutra. Bude, ne bude. Ja sam našem političaru Bakiru Izetbegoviću mnogo više zamjerio kada je dva najuglednija intelektualca u Bošnjaka, Esada Bajtala i Esada Durakovića, oni su nešto kritički govorili o politici koju vode te strukture, i na pitanje novinara šta misli o izjavama tih konkretnih profesora, on (Izetbegoviću) je odgovorio: ‘Baš me briga šta brbljaju dva Esada’. Za mene je to gore od ovakvog ratnohuškačkog govora jer to znači da objavljuješ rat pameti. Da objavljuješ rat onome u čemu jedino vidimo nadu da ćemo se iščupati”, ispričao je akademik.

Sidran je zaključio da se međunarodna zajednica često zaklanja iza pojma ratnohuškačkog govora da ne bi kažnjavala ratnohuškačko postupanje…

“Oni kažu ‘neprihvatljiv narativ’. Boli me briga za naracijom, idi zabrani četnički skup u Bratuncu. Tu sam ja pomalo drugčiji u razmišljanju”, kazao je književnik.

Na kraju razgovora Sidran je dodao kako smatra da je više ratnohuškačkog u najavama da će se “nešto činiti poslije izbora”, nego u ovome što je “Izetbegović govorio o lovcima ili robotima” zaključivši da je to “budalaština”, a ne politika.

“U ovome što se nježno upakuje, kao – ako sprovedemo izbora na dosadašnji način imat ćemo veliki problem na jesen – to je objavljivanje rata u svilenim rukavicama. To je mnogo opasniji ratnohuškački govor”, rekao je akademik Abdulah Sidran.

Podsjećamo, međunarodna zajednica na čelu sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom osudila je izjavu Izetbegovića, ali i reakciju lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...