SAD UVODI ZAKON O SANKCIJAMA BH. POLITIČARIMA: Ovaj će zakon poslati jasan signal pred izbore u BiH

Tokom 1990-ih vidjeli smo razarajući danak etničkih sukoba na Balkanu i imperativ je da se ne vraćamo u to vrijeme

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 0

Dvije američke kongresmenke pokrenule su proceduru usvajanja zakona sa ciljem da domaći i strani zvaničnici koji ugrožavaju stabilnost BiH snose odgovornost.

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, i kongresmenka Susan Wild, koje su predstavile Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, kažu da će ovaj zakon poslati jasan signal pred oktobarske izbore u BiH.

"Već dugo sam zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini. Tokom 1990-ih vidjeli smo razarajući danak etničkih sukoba na Balkanu i imperativ je da se ne vraćamo u to vrijeme - osobito dok Rusija i drugi protivnici nastoje potaknuti podjele", rekla je Wild

Daytonski sporazum nije savršen, rekla je Wild, ali rješenje je graditi na napretku koji je postignut sporazumima, a ne stajati po strani i gledati kako se taj napredak uništava.

"Zato mi je drago što ovaj zakon izričito poziva vladu da provede presude Europskog suda za ljudska prava -uključujući uklanjanje vjerskih i etničkih uslova za obnašanje visokih političkih dužnosti.

Ako bude usvojen i potpisan u zakon, ovaj zakon označit će ključni korak naprijed u očuvanju i jačanju teško stečenih uspjeha u regiji u demokraciji, miru i stabilnosti.”

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, i kongresmenka Susan Wild, koje su predstavile Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, kažu da će ovaj zakon poslati jasan signal pred oktobarske izbore u BiH.

U saopštenju, Wagner navodi kako ponašanje nekih zvaničnika u BiH koje opisuje „destabilizirajućim i antidemokratskim”, kao i „destruktivni utjecaj Rusije” prijete potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i stabilnosti BiH.

"Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji, kaže ona.

Tokom 2022. godine, Sjedinjene Države su sankcionisale Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a, Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Mirsada Kukića, koji se nakon sankcija povukao sa čela Partije demokratskog progresa, Alena Šeranića, ministra zdravlja u RS-u, Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Asima Sarajlića, delegata u Parlamentu BiH, prenosi VOA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...