JASMIN ADEMOVIĆ IZ NIP-a KAŽE DA TROJKA POSTOJI, ALI OPTUŽUJE SDP I MANDIĆA: "Pogoduju investitoru koji želi gradnju pet zgrada"

Problemi Trojke kao koalicije postoje, ali na lokalnom nivou. Prvo se Ademović dotakao situacije na području Općine Centar Sarajevo.

  • Politika

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 1

Jasmin Ademović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva iz Naroda i pravde za N1 uvjerava da Trojka koju osim NiP-a čine SDP i Naša stranka savršeno funkcioniše i da je jedino problem na lokalnom nivou. Potom je Ademović iznio ozbiljne optužbe na račun SDP-a da pogoduju privatnom investitoru i da Srđan Mandić nema rezultate kao čelnik Općine Centar Sarajevo koji dolazi iz Naše stranke. Situaciju u Novom Sarajevu gdje također Trojka ima većinu i načelnika objasnio je da je tu situacija drugačija jer je tamošnji načelnik Hasan Tanović nestranačka ličnost.

Problemi Trojke kao koalicije postoje, ali na lokalnom nivou. Prvo se Ademović dotakao situacije na području Općine Centar Sarajevo.

“Jedini problem gdje mi imamo je na lokalnom nivou u Općini Centar i to u posljednje dvije sjednice neke iskre koje su ispalile”, pojasnio je Ademović.

Kada je riječ o problemima u funkcionisanju Trojke kao koalicije u Novom Sarajevu o čemu je N1 također pisao gdje je najviše pažnje izazvao najam električnog automobilla, Ademović kaže sljedeće:

“Tu je malo različita situacija s obzirom da načelnik ne dolazi niti iz jedne stranke, ne bih rekao da se to može tako porediti”, naveo je Ademović.

Izlazak sa sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo

Situacija u Općini Centar Sarajevo kada su na posljednjoj sjednici vijećnici Naroda i pravde napustili zasjedanjd, Ademović je to ovako pojasnio

“Mi smo tražili da se dopuni dnevni red. Svi uvijek glasaju za dnevni red jer je to onda standardno a onda kada tačka uđe u dnevnom redu onda se može više diskutovati može biti za ili protiv. U većini slučajeva svi glasaju za dnevni red. Ovdje se tiče regularnosti izbornog procesa. Svi znju da je Narod i pravda jedan od lidera”, istakao je Ademović.

Potom je Ademović iznio ozbiljne optužne na račun vijećnika SDP u Centru Sarajevo da pogoduju investitoru koji želi gradnju pet zgrada što, kako Ademović tvrdi nema nema pozitivno mišljenje od direktora Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, pa je potom dodao da je navedeni direktor “kadar NIP koji je vrhunski stručnjak”.

“Naše kolege iz SDP na lokalno nivou iz Općine Centar su tražile dopunu dnevnog reda da se ponovo stavi regulacioni plan gdje se na neki način izlazi u susret privatnom investitoru i mi smo u tom trenutku napustili sjednicu”, rekao je Ademović.

Sporni nazivi ulica

Hoće li Sarajevo slijediti praksu promjene naziva pojedinih spornih ulica nakon što je to urađeno u Mostaru i koje su to ulice, Ademović kaže da to mora odrediti Komisija koja bi to trebala definisati. Komisije nema, a Ademović kaže zbog čega ona nije formirana.

“To treba krenuti od vrha stranka”, pojasnio je Ademović.

Raskol sa Srđanom Mandićem

Također, Ademović nije štedi na kritikama na račun prvog čovjeka Općine Centar Sarajevo, Srđana Mandića kadra Naše stranke. Kritike su najviše stizale na račun organizacije rada službenika u ovoj općini koja, kako Ademović kaže, nije urađena po pravom zakonu odnosno trebala je biti po Zakonu organizacije rada organa uprave a ne po Zakonu principu lokalne samouprave na čemu insistira Mandić. Na pitanje zbog čega se stiče dojam da su iz NiP-a optužili Mandića da je “za ruku” dovodio uposlenike da rade u ovoj lokalnoj zajednici, Ademović kaže:

“Da li je to istina ili ne, mi nemamo te podatke. Mi smo tražili od načelnika da nam odgovori”, pojasnio je Ademović.

Tu ademović nije stao pa je Našu stranku i načelnika Mandića optužio da su prekršili “Sarajevski dogovor” inače koalicioni dokument Trojke.

“Imamo informacije da načelnik ima određene savjetnike, saradnike koji su tu zaposleni na ugovoru o djelu a imamo sistematizovana mjesta. Imamo dosta uposlenika to nije smanjivanje administrativnih troškova ako vi upošljavate dodatne ljude”, kategoričan je Ademović.

NiP je itekako zaslužan što je Mandić načelnik Općine Centar Sarajevo i on sada nema rezultate iza sebe, kaže Ademović, već kako je rekao jedan park Jelena Vitas za koji je opet jednim dijelom zaslužan nivo KS.

“Mi smo ljuti na Mandića. Najviše smo učinili u kampanji da on bude izabran za načelnika. Narod i pravda pogotovo općinski odbor Centar je napravio 10 skupova za načelnika Mandića-. Najviše smo izlobirali, najviše smo mahala prošli s njim i najviše smo obećanja dali. Sada alko načelnik ne ispunjava ta obećanja svi građani koji ne mogu doći do njega, dođu do nas, dođu do vijećnika i kritikuju nas”, istakao je Ademović.

Tamo gdje je načelnik NiP-a na vlasti poput Ilidže i Nermina Muzura se vide rezultati za razliku od Novog Sarajeva i Centra Sarajevo, pojasnio je Ademović i kazao d ovi problemi ni na koji način ne mogu i neće utjecati na Trojku na višim nivoima i izrazio je uvjerenje da će stranka iz koje dolazi biti “ključan faktor za reforme nakon Općih izbora u oktobru”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...