RUSIJA PRIPREMILA PLAN EVAKUACIJE PUTINA: Ako se pogorša stanje u Kremlju, ruski lider navodno bježi u najbližu prijateljsku državu

Sa odugovlačenjem ofanzive u Donbasu, pripremama Ukrajine da ponovo zauzme Herson i raspadom ekonomije, ruski lider je “svjestan mogućnosti nagle promjene raspoloženja u zemlji“.

  • Svijet

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi saradnici spremni su da pobjegnu iz zemlje ukoliko ruska vojska bude poražena u Ukrajini, navodi Telegram kanal koji se poziva na izvore iz Kremlja.

Sa odugovlačenjem ofanzive u Donbasu, pripremama Ukrajine da ponovo zauzme Herson i raspadom ekonomije, ruski lider je “svjestan mogućnosti nagle promjene raspoloženja u zemlji“, prenosi kanal General SVR, koji je nedavno naveo i da je Putin bio bolestan prošle sedmice.

Nadovezujući se na taj izveštaj, General SVR sada navodi da “sam Putin i njegovo okruženje pripremaju planove za evakuaciju iz Rusije“.

Smatra se da bi avion sa Putinom i njegovom porodicom iz Rusije krenuo u Siriju, najbližu prijateljsku državu koju predvodi Bašar el Asad koga je, navode britanski mediji, Putin spasio intervencijom u ratu u Siriji 2015.

Svaki let iz Rusije u Siriju, međutim, morao bi da prođe kroz vazdušni prostor Turske, članice NATO-a.

Kada bi turski lider Recep Tayyip Erdogan odbio dozvolu da avion sa Putinom i njegovom porodicom uđe u njegov vazdušni prostor, to bi efektivno uništilo najbrži i možda jedini njegov put za bjekstvo.

Erdogan i Putin imaju složen odnos, budući da su bili prijatelji i neprijatelji u različitim periodima tokom protekle decenije.

Iran je još jedna regionalna sila – i neprijatelj Zapada – koja bi bila zainteresovana za Putinovu sudbinu.

U principu, za Iran i Tursku je korisno da ruskog predsjednika u egzilu drže u rezervi, koristeći ga, u zavisnosti od situacije, kao polugu ili kao monetu za pregovaranje – navodi Telegram kanal.

Iako je Turska članica zapadne vojne alijanse, pod Erdoganovim vođstvom ova zemlja je presjekla sopstveni diplomatski put u međunarodnim odnosima.

Ranije ovog mjeseca Putin se sastao sa svojim turskim i iranskim kolegama u Teheranu, navodno da bi razgovarali o Siriji. Vrlo je moguće, navodi Dejli mejl, da su Erdogan i iranski predsjednik Ebrahim Raisi u četiri oka razgovarali o mogućnosti da Putin zatraži azil.

U međuvremenu, ukrajinske snage navodno jačaju svoje pozicije u blizini Hersona, dok analitičari sa Jejla kažu da Rusija gubi ekonomski rat sa Zapadom i da je njena ekonomija u katastrofalnom i nepovratnom padu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...