RAT UŽIVO: Komadant Azova poručio Putinu da će pronaći ubice njegovih saboraca

Danas je 155. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 15

18:45 UN želi poslati inspektore na mjesto pokolja ratnih zarobljenika

Glasnogovornik UN-a potvrdio je da je ta organizacija spremna poslati grupu stručnjaka koji bi istražili jučerašnje granatiranje zatvora u selu Olenivka, na području koje je pod kontrolom proruskih separatista. U tom su napadu, tvrdi ruska strana, ubijena 53 ukrajinska ratna zarobljenika. Među njima su i pripadnici pukovnije Azov, koje su Rusi zarobili nakon pada čeličane Azovstal u Mariupolju.

UN poručuje da je spreman poslati stručnjake ako prije toga dobije saglasnost ukrajinske i ruske strane.

Američki šef diplomacije Antony Blinken jučer je izrazio sućut Ukrajini zbog smrti ratnih zarobljenika u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom, objavio je američki State Department.

18:00 Zelenskij u Odesi gledao utovar žita u brodove, čeka se početak izvoza

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je posjetio regiju Odesa, gdje je gledao utovar žitarica u teretne brodove koji bi, nada se Ukrajina, prvi put od početka invazije trebali početi s izvozom.

Zelenskij je utovar žitarica gledao u luci Čornomorsku. Moskva je, podsjetimo, potpisala sporazum s Ukrajinom, Turskom i UN-om kojim se obavezuje da neće napadati brodove koji izvoze žitarice i ostale prehrambene proizvode iz tri ukrajinske luke.

Ukrajina se nada da će zahvaljujući tom sporazumu moći izvesti desetke miliona tona žitarica, koji su od početka rata bili blokirani u lukama. Izvoz ukrajinskog žuta trebao bi smanjiti pritisak na cijene hrane širom svijeta, a naročito u Africi i na Bliskom istoku.

17:45 Komandant Azova o pokolju zarobljenih Azovaca: Znamo ko ih je pobio, naći ćemo ih

Vršitelj dužnosti komandanta pukovnije Azov, čiji su zarobljeni pripadnici jučer ubijeni u zatvoru proruskih separatista u napadu za koji se međusobno optužuju Rusija i Ukrajina, obratio se javnosti.

Azov je na svom Telegram kanalu objavio izjavu svog v.d. komandanta, pukovina Mikite Nadtočija, o "masovnom ubistvu ukrajinskih ratnih zarobljenika u selu Olenivka u privremeno okupiranom teritoriju regije Donjeck".

"Napad u Olenivki smatramo činom javne egzekucije. Rusija ga je počinila jer zna da je nitko neće kazniti. Navikli su na činjenicu da ih nitko ne drži odgovornima, čak ni za otvoreno kršenje zakona, pravila i običaja rata. Zato ćemo se mi, Azov, Ukrajina kao država i cijeli civilizirani svijet boriti za to da Rusija zapamti ovo jednom za svagda", poručio je zapovjednik Azova.

16:55 Žestoke reakcije na jezivi tvit ruske ambasade

Ukrajina je u subotu osudila ruske pozive na "vješanje" ili "ponižavajuću smrt" za borce iz ukrajinske pukovnije Azov, dan nakon napada na zatvor u kojemu su bili zatočeni neki od njih i u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi, prenosi novinska agencija HINA.

"Pročitajte ovo kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Nema razlike između ruskih diplomata koji pozivaju na pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika i ruskih trupa koje to čine u Olenivki. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine i svi odgovorni moraju biti uhapšeni", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

To je njegova reakcija na tvit što ga je u petak navečer na engleskom jeziku objavila ruska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ocijenjen je kao "kršenje pravila Twittera o govoru mržnje", no ipak je ostao dostupan korisnicima jer je to u interesu javnosti.

"Borci Azova zaslužuju da budu pogubljeni, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem. Oni nisu pravi vojnici i zaslužuju ponižavajuću smrt", piše u tvitu.

16:25 Danas je objavljeno da je ruska državna kompanija Gazprom prekinula isporuke plina u susjednu Latviju, optuživši ju za kršenje ugovora. 

U kratkoj izjavi Gazprom je rekao da su isporuke prekinute jer je "Latvija prekinula odredbe ugovora o ekstrakciji plina". Tom izjavom Gazprom se vjerovatno referira na ruski zahtjev da se plin plaća u rubljima, što je Latvija odbila.

Edijs Saicans, zamjenik ministra energetike u vladi Latvije, rekao je kako ta zemlja ne očekuje da će odluka Gazproma imati bilo kakav značajniji utjecaj.

16:05 Ukrajina je danas osudila ruske pozive na "vješanje" ili "ponižavajuću smrt" za borce iz ukrajinske pukovnije Azov, dan nakon napada na zatvor u kojemu su bili zatočeni neki od njih i u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi.

"Pročitajte ovo kad vam kažu da se Rusija ne smije izolirati. Nema razlike između ruskih diplomata koji pozivaju na pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika i ruskih trupa koje to čine u Olenivki. Svi su oni sukrivci za ove ratne zločine i svi odgovorni moraju biti uhapšeni", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

15:35 Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnih poslova, podijelio je snimku protesta održanog danas u Kijevu zbog smrtonosnog napada na zatvor u Olenivki, u kojem su ubijeni deseci zarobljenih branitelja Mariupolja. Među ubijenima su i pripadnici pukovnije Azov, koji su se predali nakon pada čeličane Azovstal koju su mjesecima branili od ruskih napada.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za napad, a proruski separatisti tvrde da su u napadu ubijena 53 ratna zarobljenika.

"Porodice i voljeni branitelja Azovstala održali su protest u Kijevu, na kojem su zatražili da se Rusija proglasi državom koja potiče terorizam. Podsjetili su da su, kad su se branitelji Azovstala predali kao ratni zarobljenici, UN i Crveni križ obećali da će biti na sigurnom", objavio je Gerašenko.

15:10 Pripadnici britanske i američke vojske su zajedno s finskim vojnicima učestvovali u vježbi visoke pripravnosti koja je održana u Finskoj. 

U četverodnevnoj vježbi je učestvovalo oko 150 pripadnika britanske vojske i ratnog zrakoplovstva. Vježba je održana nakon što je NATO potpisao dokumente o postupku pristupanja Finske tom vojnom savezu.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su u vježbi učestvovale britanske trupe bazirane u Estoniji, koje su helikopterima Chinook prebačene u Finsku.

14:30 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo fotografije novinara koji stoji u polju zapaljenog žita.

“Ove fotografije podsjetnici su ne samo na spaljenu žetvu koja je trebala nahraniti svijet, već i na neljudske okolnosti u kojima novinari i fotografi rade kako bi svijetu rekli istinu o ruskim zločinima”, piše ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

14:10 U ruskim napadima na jugu zemlje jedna je osoba poginula, a pogođena je i škola u Harkivu, objavili su ukrajinski dužnosnici.

Gradonačelnik Mikolajeva, grada u blizu mjesta gdje ukrajinske trupe pokušavaju pokrenuti protuofanzivu, kaže da je jedna osoba ubijena kada su rakete pogodile dvije stambene četvrti tijekom noći, izvijestila je agencija France-Presse.

Šest drugih je ranjeno u napadima, koji su ostavili "razbijene prozore i vrata i uništene balkone", napisao je Oleksandr Sienkevič na Telegramu.

13:40 Rusija je danas objavila da zabranjuje ulazak na svoj teritorij za 32 novozelandska dužnosnika i novinara kao odgovor na slične mjere koje je Wellington poduzeo protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu, izvijestila je agencija France-Presse.

13:10 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajina spremna započeti s izvozom žitarica iz svojih crnomorskih luka, ali čeka zeleno svjetlo UN-a i Turske, koje su posredovale u dogovoru s Rusijom kako bi se ukrajinskim brodovima omogućio siguran prolaz.

12:25 Ukrajina je objavila najnovije podatke o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka rata. Ukrajinci tvrde da je ubijeno 40.670 ruskih vojnika i uništeno 3995 oklopnih vozila.

Kažu da je uništeno i 190 ruskih helikoptera, 1759 tenkova i 222 aviona.

11:55 Rusija pokušava regrutirati hiljade dobrovoljaca, a analitičari vjeruju da se njih više od 30.000 prijavilo za sudjelovanje u borbama u istočnoj Ukrajini, piše CNN.

Katerina Stepanenko iz Instituta za proučavanje rata u Washingtonu kaže da procesom upravlja Kremlj i da se kvalifikacije potrebne za pridruživanje razlikuju od regije do regije.

"Neki će bataljoni sudjelovati isključivo u operacijama borbene podrške, dok će drugi ojačati već postojeće vojne jedinice ili formirati borbene bojne", rekla je Stepanenko.

11:19 Napad na zatvor u kojem su bili zarobljenici je smišljeno masovno ubojstvo ukrajinskih ratnih zarobljenika, objavio je u svom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Više od pedeset mrtvih... Svaki okupator koji zlostavlja Ukrajince, koji muči i ubija, treba znati da će za to biti kažnjen. Ako se netko od ruskih ubojica nada da neće biti priveden pravdi, da će se negdje sakriti, neka zna: odgovarat će u svakom slučaju. Geografija, vrijeme, granice i zidovi neće zaustaviti pravednu odmazdu", poručio je.

"Rusija je brojnim terorističkim napadima dokazala da je najveći izvor terorizma u današnjem svijetu. To je činjenica", rekao je Zelenskij.

10:21 Američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima kaže da više ne bi trebalo biti sumnje da Rusija namjerava rasformirati Ukrajinu, prenosi Reuters.

Linda Thomas-Greenfield rekla je Vijeću sigurnosti UN-a da Sjedinjene Države vide sve više znakova da Rusija postavlja temelje za pokušaj aneksije istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska te južnih regija Herson i Zaporižja.

Thomas Greenfield tvrdi da bi to uključivalo instaliranje "nelegitimnih opunomoćenika u područjima pod ruskom kontrolom, s ciljem održavanja lažnih referenduma ili dekreta o pridruživanju Rusiji".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je to ratni cilj zemlje, dodala je.

Očito sugerirajući da se ratni ciljevi Moskve protežu izvan ukrajinske industrijske regije Donbas na istoku koja se sastoji od Donjecka i Luhanska, Lavrov je rekao: "Sigurno je da ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni i antihistorijski."

09:34 Ukrajinska vojska priopćila je jutros da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson, središtu kijevske protuofenzive na jugu zemlje i ključnoj vezi za opskrbne linije Moskve.

Prema riječima proukrajinskog guvernera regije Herson Dmitra Butrija, okrug Berislav posebno je teško pogođen. Berislav se nalazi preko rijeke, sjeverozapadno od hidroelektrane Kahovka. “U nekim selima nijedna kuća nije ostala cijela, sva infrastruktura je uništena, ljudi žive u podrumima”, napisao je na aplikaciji Telegram.

08:08 Ruske snage su nastavile s napadima u više smjerova, ali ih je ukrajinska vojska odbila, javlja ukrajinski Glavni stožer. Napadnuti su Sloviansk, Bahmut, Avdivka i Novopavlivka.

07:26 Rusija nastavlja tvrditi da je Ukrajina granatirala zatvor u kojem su držani zarobljeni pripadnici Azova. Ovu tvrdnju je ponovio i predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i Sjedinjene Američke Države stoje iza napada na zatvor u Jelenovki, svjedočenje militanata iz Azova zahtijevalo bi odgovor čelnika niza zemalja NATO-a", rekao je Volodin.

Ukrajina za napad optužuje Rusiju i traži da međunarodni Crveni Križ i UN istraže napad.

06:30 Dužnosnici ruske vlade zatražili su da se bivši pukovnik iz ruske glavne špijunske službe FSB koji je prošle godine osuđen za ubojstvo u Njemačkoj doda dogovoru u razmjeni zatvorenika sa SAD-om.

Dosad se pregovaralo o tome daSAD zamijeni ozloglašenog trgovca oružjem za dvoje američkih državljana Brittney Griner i Paula Whelana.

Više dobro obaviještenih izvora CNN-u je reklo da su Rusi su ranije ovog mjeseca SAD-u dali svoj zahtjev preko neformalnog kanala koji koristi ruski FSB da osim puštanja Viktora Bouta traže i puštanje Vadima Krasikova. Krasikov je u prosincu osuđen za ubistvo bivšeg čečenskog borca, Zelimkhana "Tornikea" Khangoshvilija, u berlinskom Kleiner Tiergartenu 2019. i osuđen na doživotni zatvor.

Zahtjev se smatra problematičnim iz nekoliko razloga, rekli su izvori za CNN, a jedan od glavnih je to što je Krasikov u njemačkom zatvoru. 

No, s obzirom na to da je Bidenova administracija odlučna da vrati Grinera i Whelana u SAD, američki dužnosnici su se u tišini raspitivali kod Nijemaca o tome jesu li možda voljni uključiti Krasikova u razmjenu zatvorenika. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...