ŽESTOKA KRITIKA EVROPSKOG PARLAMENTA: "Orbanova izjava o miješanju rasa je neprihvatljiva, to je rasizam"

Orban je prošle sedmice tokom govora u Rumuniji rekao kako "postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu" izvan kontinenta, što je "svijet miješanih rasa". 

  • Evropa

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 3

Evropski parlament žestoko je kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa nazvavši ih rasističkima. 

"Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi 'ljude miješane rase'", navodi se u saopćenju.

"Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima", dodaje EP. 

Orban je prošle sedmice tokom govora u Rumuniji rekao kako "postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu" izvan kontinenta, što je "svijet miješanih rasa", navodi Hina.

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumuna i Slovaka međusobno miješaju.

"Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa", rekao je. 

"Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama", saopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje lidera tog tijela i čelnike političkih grupacija. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...