ZASLUGE ZA PREDSJEDNIKA TURSKE: Bivši američki zvaničnik predlaže da Erdogan bude nominiran za Nobelovu nagradu za mir

"Erdogan je, radeći zajedno s SAD-om, uspio da posredi u dogovoru između Rusije i Ukrajine koji bi omogućio isporuku žita iz Ukrajinske luke kroz Crno more", napisao je Zakheim.

  • Evropa

  • 31. Jul. 2022  

  • 3

Turske vlasti najavljuju da će sutra iz crnomorske luke isploviti prvi brod sa ukrajinskim žitom, a bivši američki sekretar odbrane Dov S. Zakheim zasluge za ovo pripisuje Erdoganu ujedno tvrdeći kako iz tog razloga zaslužuje da bude nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Zakheim je napisao članak "Trijumf turskog Erdogana" za novinsku web stranicu The Hill koji je objavljen u petak u kojem je napisao kako Erdogan sigurno zaslužuje barem da bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

"Uprkos tome što je vodio ono što se čini najzbunjujućom vanjskom politikom - i možda u nekim aspektima, zbog toga - Erdogan je, radeći zajedno s SAD-om, uspio da posredi u dogovoru između Rusije i Ukrajine koji bi omogućio isporuku žita iz Ukrajinske luke kroz Crno more", napisao je Zakheim.

Napominjući da se 22 miliona tona žitarica nije pomjerilo zbog ruske blokade i da postoje nesuglasice između Moskve i Kijeva oko čišćenja mina u Crnom moru, on dalje piše:

"Kao rezultat ćorsokaka, međunarodne cijene hrane su skočile u nebo i milionima je prijetila glad, stvarajući izglede za još jednu masovnu migraciju u Evropu", tvrdi Zakheim.

Pojašnjava kako je sporazum koji je nedavno potpisan između Moskve i Kijeva "bukvalno spas", ali da nema sumnje da sve zasluge za ovaj trijumf pripadaju turskom predsjedniku.

Podsjetit ćemo, Turska, SAD, Rusija i Ukrajina potpisale su prošle sedmice u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke - Odesa, Chornomorsk i Južni - za izvoz žitarica koji je mjesecima zaustavljen zbog ruske invazije na Ukrajinu koja traje već šest mjeseci.

Osnovan je zajednički koordinacioni centar za obavljanje inspekcija na ulazima i izlazima luka i za osiguranje sigurnosti ruta, prema dogovoru.

Nakon probojnog sporazuma o izvozu žitarica, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusuoglu nedavno je izrazio da je "sada vrijeme da se fokusiramo na posredovanje u prekidu vatre" između Rusije i Ukrajine.

Držanjem otvorenih vrata i sa Ukrajinom i sa Rusijom, Turska je pohvaljena za svoju vodeću ulogu u zbližavanju zemalja u pravcu mira, uključujući sastanak ovog marta u turskom primorskom letovalištu Antaliji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...