CIJELI SVIJET STRAHUJE OD OVE OPASNOSTI: Oglasio se Putin, govorio o nuklearnom ratu

Zabrinutost oko nuklearnog napada narasla nakon početka ruske invazije

  • Svijet

  • 01. Avg. 2022  

  • 2

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav sukob nikad ne bi trebao započinjati.

Putin je to rekao u pismu sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), više od pet mjeseci nakon početka rata u Ukrajini.

"Krećemo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikad ne treba započinjati. Zagovaramo jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice", napisao je Putin.

Zabrinutost oko nuklearnog napada narasla nakon početka ruske invazije

Međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba narasla je od početka ruske invazije 24. veljače, a ne smiruju je izjave ruskih dužnosnika i javnih osoba u kojima prijete atomskim naoružanjem.

U veljači se na nuklearne bombe referirao i Putin, upozoravajući time druge države da se ne miješaju u sukob.

"Kogod nas pokuša spriječiti treba znati da će ruski odgovor biti brz. I dovest će vas do takvih posljedica kakve niste doživjeli u svojoj povijesti“, rekao je tada.

Direktor CIA-e: Niko prijetnje Moskve ne može uzimati olako

Nekoliko dana poslije, stavio je ruske nuklearne snage u stanje pripravnosti. Političari u Rusiji i u SAD-u javno govore o opasnosti od trećeg svjetskog rata.

Direktor CIA-e William Burns u aprilu je rekao da, uzevši u obzir slabo napredovanje Rusije u Ukrajini, niko ne može olako uzimati prijetnju Moskve o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...