VAKULA NEMA DOBRE VIJESTI: Vodeći meteorolog u regionu objavio dugoročnu prognozu, evo šta nas očekuje do kraja augusta i na jesen…

"Prognoze za zimu još su manje pouzdane od onih za jesen, ali daju nadu da će temperatura zraka djelovati na barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje...", piše Vakula.

  • Vijesti

  • 02. Avg. 2022  

  • 0

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu prema kojoj se očekuje da će august biti topao i sunčan, a slično bi moglo biti i na jesen, a čak i na zimu. Za HRT je istaknuo kako će povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka biti tek u studenome.

I august iznadprosječno topao i većinom suh?!

Nakon jula, te po mnogo čemu većinom još ekstremnijeg juna, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će se ostvariti prognoze iznadprosječno toplog ljeta. Naime, i prognoze za august daju prilično veliku vjerovatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka.

Pritom će vjerovatno najtoplije biti u ovom, prvom tjednu kolovoza, tokom kojeg nam se valja prilagoditi novom toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje, i to ponegdje već od četvrtka.

Koncem augusta povećava se vjerovatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i "samo" tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti u većini je Hrvatske vjerovatnije u trećem tjednu augusta.

Naravno, te prognoze nisu pouzdane kao one za prvih sedam dana i promjene su još moguće. Još uobičajeno nepouzdanije su prognoze oborine. Ako se trenutno najvjerovatnije ostvare - i dalje ćemo se suočavati s nedostatkom kiše.

I tokom jeseni nastavak topline i manjka oborine?!

Sudeći prema dugoročnijim prognozama - manjak oborine vjerovatno ćemo imati i u prvim jesenskim mjesecima, a u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerovatnost i za mjesece toplije od prosjeka‘, piše Vakula za HRT.

‘Prognoze za zimu još su manje pouzdane od onih za jesen, ali daju nadu da će temperatura zraka djelovati na barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje... No, do tada će biti još kojekakvih analiza i prognoza - i detaljnijih i pouzdanijih od ovdje napisanih. A jamačno - i kraćih...‘

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...