REAKCIJA DŽENANA ĐONLAGIĆA: "HDZ-ov ministar Bevanda pokušava realizovati finansijski udar na državu"

Đonlagić poručuje da subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt.

  • Politika

  • 02. Avg. 2022  02. Avg. 2022

  • 6

Predsjedavajući Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH Dženan Đonlagić optužio je ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da djeluje protiv Ustava BiH prenoseći, kako je naveo, svojom Odlukom nadležnosti sa države na entitete i Distrikt Brčko.

Naime, kako navodi, za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju se planira da budu nadležna entitetska ministarstva finansija.

Đonlagić poručuje da subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt.

"Za realizaciju ovakvih Ugovora je trebalo ovlastiti nekoga unutar Ministarstva finansija i trezora BiH. Samo državno ministarstvo finansija komunicira i razmjenjuje informacije sa entitetskim ministarstvima finansija, a ne nikako obratno!", poručuje on.

Ističe da se na svaki način želi obesmisliti funkcionisanje državne institucije, a niže nivoe vlasti predstaviti da igraju ulogu države.

"Međunarodni ugovor po svom karakteru ne može se nikako “prenositi” na entitete! Ovoga puta, kao predmet nasrtaja na državu su međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", zaključuje Đonlagić u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...