"NE IGRAJTE SE VATROM": Kina najavila “ciljano vojno djelovanje” kao odgovor na posjetu Pelosi Tajvanu

Kineski šef diplomatije Wang Yi ranije u utorak je rekao da se američki političari “igraju vatrom” kad je riječ o statusu Tajvana i da “to neće izaći na dobro”.

  • Svijet

  • 02. Avg. 2022  

  • 2

Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske kao odgovor na posjetu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu koji pojačava napetost između dviju država.

Svrha vojne operacije je “odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema ‘neovisnosti Tajvana’ “, rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

Kineski šef diplomatije Wang Yi ranije u utorak je rekao da se američki političari “igraju vatrom” kad je riječ o statusu Tajvana i da “to neće izaći na dobro”.

Pelosi je doputovala u utorak na Tajvan, unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prva posjeta toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini.

Bijela kuća objavila je da SAD smatra da posjeta predsjednice Zastupničkog doma Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, naglasivši da Washington neće biti zastrašen kineskom retorikom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...