GRAĐANI SRBIJE MASOVNO KUPUJU NEKRETNINE NA MORU: Prošle godine razgrabili čak 15 hiljada stanova, nekad jeftinije čak i od Beograda

Srbi uglavnom kupuju stanove, a prosjek cijena je od 1.350 do 2.000 eura po kvadratu. To je neki niži rang cijena”, ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj, prenosi Politika.rs.

  • Regija

  • 02. Avg. 2022  

  • 0

Građani Srbije masovno kupuju stanove u grčkim ljetovalištima.

Samo na Halkidikiju tokom prošle godine Srbi su kupili oko 15.000 nekretnina.

Osim Grčke trenutno vlada i velika potražnja za stanovima u Trstu kao i na bugarskom primorju, jer su objekti jeftiniji i od onih na grčkoj obali. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje vrijede za domaće stanovništvo.

Srbi vole nekretnine u Grčkoj i Italiji

Iako je kao jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cijena sve više građana kupuje stanove Trst, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili nevjerojatan broj nekretnina.

Srbi uglavnom kupuju stanove, a prosjek cijena je od 1.350 do 2.000 eura po kvadratu. To je neki niži rang cijena”, ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj, prenosi Politika.rs.

Ako građani Srbije žele kupiti stan u Grčkoj, osim novca potrebno je naći i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini te koje imaju prevoditelje, pravnike i kontakte s javnim bilježnicima.

Jovanović objašnjava da se pri kupnji nekretnine plaća porez od tri posto.

Ima slučajeva da je jeftiniji stan u Milanu nego u Beogradu

Na cijene nekretnina u Italiji utječe više faktora, a ima slučajeva da je jeftinije kupiti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cijene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure kompliciranije.

Za kupnju nekretnine tako je potrebna boravišna dozvola ako se u Italiji ne živi duže od tri godine, a ako je osoba tamo tek privremeno, mora postojati ugovor o reciprocitetu.

Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosječna cijena nekretnina u toj državi oko 1.855 eura, no one drastično variraju od sjevera do juga zemlje, dijelova grada te energetske klase stanova.

Srbi sve češće kupuju i nekretnine u Bugarskoj i to uglavnom u gradovima na moru jer su nekretnine jeftinije čak i od Grčke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...