"SB" NA LICU MJESTA: BiH u novembru domaćin SP-a u sjedećoj odbojci, očekuje se dolazak... (FOTO)

"Očekujemo 32 nacionalne selekcije sa pet kontinenata što će biti velika promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine", kazao je predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić

  • Sport

  • 03. Avg. 2022  03. Avg. 2022

  • 0

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine početkom novembra će organizirati Svjetsko prvenstvo za seniore i seniorke. Za odličja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od 4. do 11. novembra, borit će se 32 najbolje reprezentacije svijeta, po 16 u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, na pres-konfrenciji je kazao je da se radi o velikom sportskom događaju. 

"Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta podržavaju ovakve manifestacije, a iskreno vjerujem da će Savez sjedeće odbojke uspjeti u svojim profesionalnim namjerama. Oni su sportski kolektiv koji nas je uvijek radovao i donosio najsjajnija odličja. Uvjeren sam da će sve reprezentacije koje dođu u novembru uživati u Sarajevu i da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini", kazao je Avdić.

Predsjednik Svjetske asocijacije sjedeće odbojke Barry Couzner iz Australije izjavio je da je SP najveći događaj u svijetu sjedeće odbojke, duplo je veći od Paraolimpijskih igara. 

"Značajno da smo ovdje jer je tim BiH jedan od najboljih u historiji. Osvojili ste 10 evropskih prvenstava, tri Svjetska prvenstva i imate dvije zlatne medalje sa Paraolimpijskih igara. To je nevjerovatan rekord i trebate biti veoma ponosni na vaš tim. Mislim da su uslovi ovdje odlični, pregledao sam hotel i salu, i siguran sam da će svi prisutni uživati. Ovaj događaj imat će uticaj i na grad i vjerujem da ćemo izazvati veliki interes. Mi vjerujemo da promjena počinje sa sportom i zato je veoma važno da pružimo priliku osobama s invaliditetom da učestvuju u sportu, a upravo sjedeća odbojka pruža tu mogućnost", rekao je Couzner.

Čelni čovjek Evropske asocijacije sjedeće odbojke Branko Mihorkob, koji nedavno boravio u Sarajevu za vrijeme održavanja Zlatne i Srebrene lige, rekao je da se sjedeća odbojka razvija veoma brzo, te da ga raduje što se BiH  odlučila da napravi top organizaciju, koja svima puno znači.

"Znamo da imate odličan muški tim, ali pored toga nama se sviđa da imate i ženski tim što je za odbojku strašno velika stvar. Vjerujem da će natjecanje biti vrhunsko, uslovi su odlični, a ja samo želim da svima bude sretno i da nema koronavirusa. Drago mi je da mediji toliko prate ovaj sport u Bosni i Hercegovini, a tako i treba, jer ova ekipa ima najbolje rezultate u Evropi. Kod žena je tek počelo, ali mislim da imate dobar mladi tim i svijetlu budućnost", izjavio je Mihorkob. 

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je da je BiH dobila domaćinstvo nakon što je ovo takmičenje, koje se prvobitno trebalo održati u Kini otkazano zbog situacije sa koronavirusom.

"Savez je ozbiljno pristupio organizaciji ovog takmičenja, formiran je organizacioni i izvršni odbor. U petak nas očekuje posjeta inspekcijske komisije, te vjerujemo da će sve proći bez zamjerki. Imamo dva cilja, jedan je takmičarski, a drugi turistički. Očekujemo 32 nacionalne selekcije sa pet kontinenata što će biti velika promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U takmičarskom dijelu nećemo puno obećavati, ali ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje. Mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Zekić, prenosi Fena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...