BANJALUČKI VODOVOD SE UTAPA U VELIKOM DUGU: Obećali dobit, a potonuli za pola miliona KM

Prihodi  “Vodovoda” Banjaluka  su u prvih pola godine iznosili 8.772.588KM, a dok su rashodi bili znatno veći, 9.240.599 KM. Polugodišnja kasa je tako ostala praznija za 468.006 KM.

  • Ekonomija

  • 03. Avg. 2022  03. Avg. 2022

  • 0

Uprava banjalučkog “Vodovoda” zvanično je planirala ovu godinu završiti sa dobiti od 600 hiljada KM, ali umjesto toga, preduzeće je već u prvih šest mjeseci u gubitku od blizu pola miliona KM. Od milionskog minusa na kraju godine, mogu ih, kažu, spasiti samo subvencije iz budžeta grada Banjaluka ili poskupljenje vode.

Prihodi  “Vodovoda” Banjaluka  su u prvih pola godine iznosili 8.772.588KM, a dok su rashodi bili znatno veći, 9.240.599 KM. Polugodišnja kasa je tako ostala praznija za 468.006 KM.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Predrag Duduković kaže da su tri faktora uticala na ovakav poslovni rezultat: ukidanje naplate mjesečne naknade za mjerno mjesto, te povećanje cijena električne energije i goriva.

“U pitanju su faktori na koje nemamo uticaja, a koji su na kraju rezultirali sa gubitkom u poslovanju. Ustavni sud RS je “Vodovodu” ukinuo naplatu naknade za mjerno mjesto. Zbog toga smo imali smanjenje prihoda po tom osnovu od 720.000 KM. Da smo imali cijene vode na nivou od prošle godine, mi bi samim tim imali dobit od 300.000 KM za prvih šest mjeseci” rekao je Duduković za CAPITAL.

Dodao je da je u protekom periodu zbog rasta cijena, došlo do povećanje troškova električne energije i goriva za 200.000 KM.

“Kada na to dodate ovih 700.000 KM smanjenih prihoda, dolazimo do disbalansa od skoro million KM, ali uspjeli smo  tu sumu da umanjimo na oko 400.000 KM minusa, određenim uštedama i reorganizacijama”  pojasnio je Duduković.

Kaže da u ovom momentu nemaju problema sa isplatom plata, poreskih obaveza i drugih davanja. U tome je, kako je dodao,  dosta pomogla ostvarena dobit iz prošle godine u iznosu od million KM.

Tražićemo subvencije grada

Planom poslovanja ovog preduzeća za 2022. godinu predviđeno je da “Vodovod”  završi ovu godinu sa plusom od oko 600.000 KM. To će, očito, biti nemoguće ostvariti.

“Plan poslovanja  je pisan u decembru prošle godine, mi tada nismo mogli znati da će doći do ovih negativnih promjena. Ta dobit bi bila izvodljiva, možda bi bila i veća da se okolnosti nisu promijenile” naveo je Duduković i dodao da imaju plan kako da se smanje gubici preduzeća, ali da će im za to trebati saradnja lokalne vlasti u Banjaluci.

“Od Grada ćemo tražiti subvencije kao što su bile za javni prevoz i za “Eko toplane”. Mislim da je relano očekivati da nam  grad Banjaluka, odnosno Skupština grada Banjaluka na neki način izađe u susret i da nas u određenom iznosu subvencioniše za ovu godinu. Ukoliko “Vodovod” ne dobije subvencije do kraja godine, preduzeće će u 2022. godini poslovati sa gubitkom” precizirao je Duduković.

Alternativa – poskupljenje

Drugi korak je, kako je naveo, da se od iduće godine ide u usklađivanje cijene vode.

“Ono što će biti naš zahtjev je da izvrši usklađivanje cijena u odnosu na cijenu koja je bila prije ukidanje naknade za mjerno mjesto, odnosno da se iznos te naknade ponovo ukalkuliše u cijenu vode. Time građani neće imati skuplju vodu, već istu cijenu koju su imali prije ukidanja naknade, a nama će to biti dovoljno za dalji rad i za pozitivno poslovanje. Dugoročno gledano “Vodovod”  ne može opstati sa ovom cijenom vode koju imamo do sada. Ne tražimo povećavanje već da uskladimo sa cijenom koju smo ranije imali “ dodao  je Duduković.

Predrag Duduković je imenovan na ovu poziciju krajem avgusta prošle godine. On je zamijenio dugogodišnjeg direktora  Zorana Popovća, koji je kadar SNSD i na tu poziciju je imenovan za vrijeme prethodnog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ustavni sud RS je krajem februara proglasio neustavnom naplatu  mjesečne naknada za mjerno mjesto koju je “Vodovod” naplaćivao građanima od 2019. godine.  Odbornik PDP u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša je podnio inicijativu Ustavnom sudu RS da se ukine ova naknada.

Duduković: Ne tražimo ništa novo

Predrag Duduković  je napomenuo da od grada traže pomoć u onom dijelu u kojem su i ranije pomagali.

“Grad Banjaluka  je ranije svake godine subvencionisao seoske vodovode sa 500.000 KM, prije nego što je preduzeće “Vodovod” preuzeo  upravljanje nad ovim sistemima. Kada je “Vodovod” to preuzeo uvedena je naknada za mjerno mjesto,  kako bi se oni mogli finansirati. Sada je naknada ukinuta, a seoski vodovodi su ostali u nadležnosti našeg preduzeća. Nerealno je očekivati da “Vodovod” može pokrivati te troškove, ako je ukinuta naknada za mjerno mjesto zbog čega je cijena vode niža nego što je bila” kazao je Duduković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...