„OVO JE UDAR NA DRŽAVU, RAZVALJIVANJE INSTITUCIJA…“: Šemsudin Mehmedović upozorio na odluku Vjekoslava Bevande i planove HDZ-a BiH (VIDEO)

Logičnim se nameće pitanje kako su do sada sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i drugih država primjenjivani i zašto Bevanda svojom odlukom, u koordinaciji sa SNSD-om, slabi državne institucije.

  • Politika

  • 04. Avg. 2022  

  • 2

Ne stišava se bura zbog sporne odluke ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande o prijenosu ovlaštenja na niže nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje je Bosna i Hercegovina potpisala s više država.

Mada je Bevanda pokušao cijeli slučaj minimizirati, pravdajući se da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti, dokument koji je potpisao, demantuje ga i otvara sumnju da to nije slučajno. Uslijedile su oštre kritike bh. javnosti i optužbe da se radi o oduzimanju suvereniteta državi BiH.

Samo nekoliko dana prije nego što je prošle godine Milorad Dodik zvanično počeo proces prijenosa nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na RS, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je odluku o prijenosu ovlašćenja nadležnog tijela po ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

U Članu 1. sporne odluke Bevanda je ovlašćenja s Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine prenio na entitetska ministarstva finansija i Direkciju za finansije Brčko distrikta. Na taj način je, tvrdi njegov zamjenik Hazim Rančić, Bevanda prekršio Ustav Bosne i Hercegovine.

"Ta odluka je u suprotnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine u pogledu međunarodno-pravnog subjektiviteta jer ugovore s međunarodnim institucijama zaključuje i provodi Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt", ističe Rančić.

A prekršeni su i zakoni Bosne i Hercegovine, pojašnjava Rančić.

"U suprotnosti sa Zakonom o zaključivanju izvršenja međunarodnih ugovora i to eksplicite član 35. koji propisuje da međunarodne ugovore provode nadležne institucije Bosne i Hercegovine."

Da je Bevandina odluka nedopustiva, mišljenja su ekonomski stručnjak Svetlana Cenić i državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović.

"Sva spoljna politika i zaključivanje međunarodnih sporazuma to je nadležna država. Nisu entiteti nadležni za to jer vam neće nijedna zemlja potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s dijelom države. Šta da radi s onim drugim dijelom? Tako da mislim, to je onako besmisleno", ocjenjuje Cenić.

"Ovo je jedna nedopustiva nedisciplina Bevande i kao ministra i kao člana Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je stavio stranačke interese HDZ-a iznad interesa države BiH. Ovo je udar na državu i mi očekujemo da bude sankcioniran zbog ovakvog jednog pristupa", kaže Mehmedović.

Logičnim se nameće pitanje kako su do sada sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i drugih država primjenjivani i zašto Bevanda svojom odlukom, u koordinaciji sa SNSD-om, slabi državne institucije.

"Očigledno je da on zapravo je na neki način žrtvovan od strane politike HDZ-a i Čovića da bude probni balon u smislu koordiniranog pristupa dezintegracije Bosne i Hercegovine, odnosno razvaljivanju institucija Bosne i Hercegovine, a u skladu s partnerskim sporazumom SNSD-a i HDZ-a", smatra Mehmedović.

U decembru prošle godine Rančić je upozorio Bevandu na kršenje zakona i ustava, međutim, odluka je ostala na snazi.

U svojoj pismenoj reakciji, nakon što su mediji otkrili priču, Bevanda se obrušio na Rančića zaprijetivši mu da će protiv njega pokrenuti sve zakonom utemeljene procedure da se spriječi njegov, navodni, govor mržnje i iznošenje prljavština.

"To mene neće zastrašiti da branim Ustav Bosne i Hercegovine i zakone Bosne i Hercegovine", poručuje Rančić.

Zanimljivo je da je u svim potpisanim sporazumima s drugim državama jasno definisano da je nadležno tijelo Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, a ne niži organi vlasti, jer Bosna i Hercegovina  jedina ima nadlženost za provođenje međunarodnih sporazuma i ugovora.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...