NESTVARNI PRIZORI IZ TUZLE: Tri slana jezera, arheološki park i slapovi oduševljavaju turiste, padaju rekordi…

No, nisu Panonska jezera jedino što Tuzla ima da ponudi. Osim bogatog kulturno-zabavnog programa koji uključuje i razne festivale, ne treba zanemariti ni historijska bogatstva.

  • Ekonomija

  • 05. Avg. 2022  

  • 0

Ljepote Bosne i Hercegovine primamljive su posebno u ljetnim mjesecima. Argument za to je sve veći broj turista. Samo u junu ove godine BiH posjetilo je skoro 140 hiljada turista, a ostvareno je više od 300 hiljada noćenja. Turistička ponuda u Tuzli posljednjih dvadeset godina, zahvaljujući Panonskim jezerima, obara rekorde kada je u pitanju broj posjetitelja.

Tri slana jezera, arheološki park, slapovi, ugostiteljski objekti - i sve to u samom centru Tuzle - čini jedinstvenu turističku atrakciju nazvanu Panonskim jezerima. Da je ovo mjesto pun pogodak za turizam, najbolje pokazuje broj posjetitelja - ne samo iz Bosne i Hercegovine nego iz cijelog regiona.

A broj posjeta na Panonskim jezerima zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 280 hiljada. Ovaj lokalitet najprimamljiviji je turistima koji dolaze van granica naše zemlje.

Domaćini zadovoljno trljaju ruke i kažu da su granice samo linije, sudeći po onima koji dolaze ovdje.

„Dolaze nam gosti iz susjednih zemalja, ali ovaj put organizovano. Vikend ture su uvedene, iz Osijeka, Vinkovaca – iz susjednih zemalja. A ovo je špica sezone, kada nam dolaze i naši dragi gosti koji žive širom svijeta, naša dijaspora“, objašnjava za FTV Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

No, nisu Panonska jezera jedino što Tuzla ima da ponudi. Osim bogatog kulturno-zabavnog programa koji uključuje i razne festivale, ne treba zanemariti ni historijska bogatstva.

„Bogato kulturno-historijsko naslijeđe se ogleda u brojnim spomenicima, u Međunarodnoj galeriji portreta, u ateljeu Ismeta Mujezinovića. Tuzla je i rodni grad Meše Selimovića, to mnoge zaista posjetioce, naročito iz zemalja sa govornog područja bivše Jugoslavije, itekako privlači“, navodi Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, Tuzla bilježi značajan porast i na tom polju. Statistika govori da je oko 157% više smještajnih kapaciteta trenutno na raspolaganju odnosu na period od prije 10 godina.

„Naši podaci u komunikaciji sa pružateljima usluga smještaja govore da su oni svi više nego zadovoljni i potražnjom i popunjenošću svojih kapaciteta“, ističe Jaganjac.

Sve ovo je pokazatelj da turizam u našoj državi ima potencijal, samo treba pronaći način da se pravilno iskoristi. A Tuzla je samo jedan od brojnih gradova čije ljepote tek treba istražiti. Ujedno Tuzla može biti primjer i drugima pa i manjim lokalnim zajednicama i gradovima da se pohvale svim čime obiluju.

Više u prilogu FTV-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...