RAT UŽIVO: Rusi optužili Ukrajinu za presijecanje električnih vodova na nuklearki Zaporižje

Danas je 161. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 05. Avg. 2022  05. Avg. 2022

  • 2

21:18 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se na sastanku u Sočiju da će ojačati privrednu i energetsku saradnju, priopćio je Kremlj.

20:42 Ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem.

19:15 Pregovori Irana i SAD-a o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u "ozbiljnoj" atmosferi, rekao je ruski izaslanik na pregovorima.

18:40 Ukrajina bi mogla početi izvoziti pšenicu iz ovogodišnje žetve iz svojih morskih luka u septembru prema značajnom dogovoru koji su sklopili Turska i Ujedinjeni narodi, rekao je prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede.

Ukrajina se nada da će za nekoliko mjeseci povećati isporuke žitarica ovom rutom na između 3 i 3,5 miliona tona mjesečno s milion tona koliko se očekuje u avgustu, rekao je dužnosnik Taras Vysotskiy, prenosi Reuters.

18:15 Ambasadorica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je da će ruska invazija Ukrajine uzrokovati manjak hrane za 40 miliona ljudi i da će subsaharska Afrika biti najteže pogođena. 

SAD je osigurao 4.5 milijardi dolara za prehrambenu sigurnost na summitu G7, od kojih je već doprinio s 2.76 milijardi dolara.

Također postoje planovi da SAD doprinese sa 150 miliona dolara u novom paketu pomoći za humanitarni razvoj Afrike, no potrebno je još odobrenje Kongresa, dodala je.

17:40 Ukrajina kaže da je rusko granatiranje pogodilo dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia u jugoistočnoj Ukrajini. Energoatom, ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, saopćila je da je visokonaponski dalekovod u elektrani pogođen ruskim granatiranjem, ali da postrojenje i dalje radi i da nisu otkrivena nikakva radioaktivna curenja.

17.30 Prošle su sedmice zemlje članice EU-a složile smanjiti upotrebu plina za 15 posto tokom zime, uz iznimke nekih zemalja i unatoč protivljenju Mađarske.

Dužnosnici od tada rade na pravnim tekstovima plana, koji će biti dobrovoljan osim ako se zemlje članice ne slože da Europskoj komisiji daju hitne ovlasti.

Rotirajuće predsjedništvo EU-a, koje drži Češka objavilo je da je Europsko vijeće, koje predstavlja države članice, službeno usvojilo plan. 

17:10 Papa Franjo sastao se s biskupom Antonijem, drugim po značaju čelnikom Ruske pravoslavne crkve u petak, uoči očekivanog sastanka u narednom mjesecu s patrijarhom Kirilom, koji podržava rat u Ukrajini.

To je njihov prvi sastanak otkako je Antonijev prethodnik Hilarion smijenjen u junu, u iznenadnoj odluci koja ukazuje na nesuglasice u vrhu Moskovske patrijaršije zbog sukoba. 

16:50 Prvi brod s ukrajinskim žitom od početka ruske invazije u nedjelju će pristati u sjevernom libanonskom lučkom gradu Tripoliju. 

Brod Razoni pod zastavom Sijera Leonea isplovio je iz ukrajinske luke Odese prošlog ponedjeljka noseći 26.000 tona kukuruza i sljedeći dan se zaustavio u Turskoj gdje je pregledan.

Brod bi trebao stići u Tripoli u nedjelju ujutro, objavila je libanonska Nacionalna novinska agencija (NNA).

16.30 Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hipersoničnih raketnih sistema uhapšen je pod sumnjom da je počinio veleizdaju, izvijestila je novinska agencija TASS.

Andrej Šipljuk je voditelj hipersoničnog laboratorija pri Institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku. Posljednjih je godina koordinirao istraživanja vezana uz razvoj hipersoničnih raketnih sistema.

16:05 Putin je zahvalio Erdoganu na ulozi Turske u pomoći kod organizacije isporuke žita iz Ukrajine. 

"Isporuke su već počele, želim vam zahvaliti i na tome i na činjenici da je u isto vrijeme donesena popratna odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i gnojiva na svjetska tržišta", rekao je Putin.

15:50 Sastali se Putin i Erdogan

Turski predsjednik rekao je da su sastanci među delegacijama bili plodonosni te da će s Putinom još razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, javlja Reuters. 

12:50 Erdogan krenuo u Soči, sastat će se s Putinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebali bi se sastati u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

12:20 Rusija protjerala 14 bugarskih diplomata

Moskva je proglasila 14 bugarskih diplomata kao personae non grata i naredila im da odu, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova. Bugarska je ranije ovog ljeta protjerala 70 ruskih diplomata zbog zabrinutosti oko špijunaže

12:15 Ukrajina: Ruske snage pokrenule ofenzivu u Donjecku

Ruske snage pokrenule su veliku ofenzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, priopćio je ukrajinski glavni stožer u izvješću. "Neprijatelj provodi ofenzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka", navodi se u izvješću.  "Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka", dodaje se.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živjelo više od pola milijuna ljudi. To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa. U izvješću glavnog stožera navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka.

Izvješće se nije moglo neovisno potvrditi, ali je u skladu s prijašnjim izvješćima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke stanke.

10:45 Lavrov: Spremi smo sa SAD-om pregovarati o razmjeni zatvorenika

Rusija je jutros rekla da je spremna pregovarati o razmjeni zatvorenika s Washingtonom putem postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge.

10:25 Ukrajina: 150 ruskih vojnika ubijeno je u posljednja 24 sata

Ukrajinsko ministarstvo obrane kaže da je dodatnih 150 ruskih vojnika ubijeno u posljednja 24 sata, čime su ukupni gubici ruskih vojnika porasli na 41.650.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti ovu brojku, a procjene zapadnih obavještajnih službi pokazuju da bi ruske žrtve mogle biti otprilike upola manje.

 10:23 Tri broda s ukrajinskim žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Tri broda s desecima tisuća tona žitarica napustila su ukrajinske luke, prema turskom ministarstvu obrane i novinskoj agenciji Reuters.

Dva broda krenula su iz Čornomorska, a drugi je isplovio iz obližnje Odese. Ukupno, prenosi Reuters, prevoze oko 58.000 tona kukuruza.

10.20 Tokom dana Rusi granatirali 8 regija, u Hersonskoj oblasti "gori" u svim sredinama, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

09.30 U svom dnevnom obavještajnom izvještaju, ministarstvo odbrane Velike Britanije usredotočilo se na nuklearnu elektranu Zaporižja koja je pod kontrolom Rusije od marta.

Kaže se da dok ruske namjere za elektranu ostaju nejasne, "radnje koje su poduzeli u postrojenju vjerovatno su potkopale sigurnost normalnog rada elektrane".

"Ruske snage vjerovatno djeluju u regijama uz elektranu i koristile su topničke jedinice stacionirane u tim područjima za gađanje ukrajinskog teritorija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar", navodi se.

"Ruske snage su vjerovatno koristile šire područje postrojenja, posebno susjedni grad Enerhodar, za odmor svojih snaga, koristeći zaštićeni status nuklearne elektrane kako bi smanjile rizik za svoju opremu i osoblje od noćnih ukrajinskih napada", navodi se još u izvještaju.

08.30 Oružane snage Ukrajine već su eliminirale 41.650 okupatora , objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.30 Oružane snage Ukrajine odbile su 4 neprijateljska napada u regiji Lugansk - Gaidai, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

07.00 Ogromna eksplozija dok vojnici brigade TDF-a Dnipro raketom Javelin napadaju rusko borbeno vozilo pješaštva BMP 3 napunjeno municijom.

06.00 Rusija bi mogla pokrenuti ofenzivu na regiju Herson, rekao je ukrajinski general Oleksij Hromov

Rusija drži dijelove juga Ukrajine koje je zauzela u ranim fazama svoje invazije, ali Kijev planira pokrenuti veliku protuofenzivu i upotrijebiti sofisticirano zapadno oružje da pogodi ruske opskrbne linije i skladišta streljiva, izvještava Reuters.

Hromov je rekao da je Rusija dopremila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistok strateški važne južne regije Herson, čiji je veliki dio okupiran od strane Rusije.

"Moguće je da neprijatelj može ili hoće pokušati izvesti ofenzivne operacije duboko u naš teritorij kako bi preuzeo inicijativu i zaprijetio razvoju našeg uspjeha", rekao je Hromov. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...