SUAD ARNAUTOVIĆ NAJAVIO INOVACIJU ZA OPĆE IZBORE: "U ponedjeljak promovišemo aplikaciju e-posmatrači"

CIK BiH donio je Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za Opće izbore 2022. godine, kojom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 69.872 birača.

  • Politika

  • 06. Avg. 2022  

  • 0

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je ekskluzivno za N1 kazao kako će CIK u ponedjeljak promovisati aplikaciju e-posmatrači i pozvao domaće i međunarodne posmatrače da se registruju za nadgledanje izbornog procesa u oktobru.

“U ponedjeljak promovišemo aplikaciju e-posmatrači koja će omogućiti da se svaki domaći i međunarodni posmatrač na veoma lagan način registruje za posmatranje izbora. Ja pozivam sve one koji po zakonu imaju pravo da posmatraju Opće izbore da izvrše registraciju i da ovjerimo posmatrače. Po najavama znamo da će biti mnogo međunarodnih posmatrača i pozivamo i domaće i nevladine organizacije. Isto tako ćemo omogućiti da se educiraju posmatrači izbora koji dolaze ispred stranaka“, kazao je Arnautović.

CIK BiH donio je Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za Opće izbore 2022. godine, kojom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 69.872 birača.

Arnautović je kazao da to još nije konačan broj, jer teče rok za žalbe koje mogu uložiti birači čije su prijave odbijene, a takvih je 10.749. Rok za podnošenje žalbi ističe večeras u ponoć.

Generalna ocjena CIK-a je da je uvođenje e-portala jedna novina koja je omogućila da na jednostavan način birači van BiH iz topline svoga doma u roku 15 minuta mogu registrirati. Sad je pitanje da li svi naši državljani ispunjavaju uvjete da se prijave, da li imau državljanstvo i prijavljeno prebivalište u BiH. Potrebno je to bilo dostaviti. Uočili smo velike manupulacije na izborima 2020. godine gdje su se masovno krali indentiteti i preregistracije ljudi bez njihovog znanaja. Sada imamo to na elektronski način i imamo ID adrese i manji broj pokušaja registracije. 2020. ima li smo preko 130 hiljada prijava i imali smo znatan broj duplih i taj je broj na kraju bio 103 hiljade, i to je za 20 hiljada manje za ovo godinu”, kaže Arnautović.

Na kraju je kazao da su sva istraživanja pokazala da je rejting CIK-a skočio od trenutka raspisivanja izbora, a ne treba zaboraviti da su ogromne snage i političke i ekonomske bilu odlučne da se ne održe izbori. Dodao je još da je CIK primjenio zakon i ubjedio visokog predstavnika da se nađe novac za održavanje izbora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...