MISTERIJE SVIJETA: Kako je nestao narod koji je hiljadama godina prije naše civilizacije bio toliko napredan da mu se i danas dive…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 07. Avg. 2022  

  • 0

Naša današnja priča vraća vas 2.500 godina u prošlost, u vrijeme postojanja asirske civilizacije.

Naime, Asirsko carstvo se formiralo u prvoj polovini drugog milenija prije nove ere na sjevernom dijelu Mezopotamije, na prostoru današnjeg Iraka.

Ime je dobilo po gradu Ashuru koji je bio i glavni grad carstva, a grad je dobio ime po bogu Ashuru, koji je, kako su vjerovali, sam birao kraljeve koji će ga predstavljati na Zemlji i davao im apsolutnu moć.

Procvat carstva u periodu od 934-612. p.n.e. osvajanjima cara Asurnasirpala II. Asurnasirpal II je osvojio Mezopotamiju i Fenikiju, današnji Liban, a sagradio je i novu prijestolnicu Nimrud. Asirsko carstvo doživljava najveću ekspanziju tokom 7. vijeka prije nove ere.

Carstvo je imalo izvrsno organiziranu vojsku koja je bila podijeljena na rodove i važila je za najspretniju i najokrutniju.

Asirci su prvi bili osvajači koji su koristili sprave za opsadu gradova, tornjeve s merdevinama za penjanje na zidine i drvena debla s metalnim okovima, tzv. ovnove, koji su služili za probijanje gradskih vrata.

Tokom 8. i 7. vijeka prije nove ere, za vrijeme careva Tiglatpalasara III, Sargona II i Asurbanipala, Asirsko carstvo je obuhvatalo gotovo čitav Stari istok.

Najpoznatija kraljica bila je Semiramida, koja je vladala 42 godine u 9. vijeku prije nove ere. U toku njene vladavine izgrađeni su čuveni "Semiramidini vrtovi", koji su u ono vrijeme smatrani za jedno od 7 svjetskih čuda.

Na vrhuncu moći carstva, car Asarhadon je, 671. godine prije nove ere, osvojio i Egipat.

Asirci su tada vladali cijelom Mezopotamijom, istočnim Sredozemljem i Egiptom.

U sedmom vijeku prije nove ere prijestolnica je iz Nimruda preseljena u Ninivu, čuveni drevni grad na istočnoj obali reke Tigris. U Ninivi je živjelo više od 100.000 ljudi, imala je 18 kanala za snabdjevanje vodom, raskošne palače, od kojih se posebno isticala Senaheribova palača koja je imala 80 soba.

Antičku Ninivu, koja je 612. godine prije nove ere sravljena sa zemljom, naslijedio je grad Mosul.

Niniva se, kao neprijateljski grad Jevreja, često spominje i u Bibliji.

Iako je bilo moćno, Asirsko carstvo je nestalo vrlo brzo. Kraj carstva i vojni poraz dogodio se 605. godine prije nove ere, a njihovom nevjerovatnom tehnologijom i za ono doba modernim ustrojem države naučnici se bave i danas.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...