SEAD TURČALO, DEKAN FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU: “Jedna od korisnih izmjena u izbornom zakonodavstvu bi bilo povećanje izbornog praga na…“

Turčalo je komentirao i izmjene Izbornog zakona te pojavu stranaka koje su društvo jednog lica, a koje zarobljavaju institucije ove zemlje u borbi za lični interes.

  • Mini market

  • 07. Avg. 2022  

  • 3

Predizborna kampanja za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zvanično će početi 2. septembra, no ona u našoj zemlji već uveliko traje i obilježena je uglavnom političkim prepucavanjima i uvredama, a skoro da je i neprimjetna programska i planska ponuda političkih stranaka i njihovih lidera biračima. 

Sead Turčalo, dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka, na društvenim mrežama je upitao: "Je li previše očekivati od političkih partija da počnu izlaziti sa konkretnim programima umjesto infantilne negativne kampanje ‘vidi šta je on/ona uradio’?”.

Turčalo je komentirao i izmjene Izbornog zakona te pojavu stranaka koje su društvo jednog lica, a koje zarobljavaju institucije ove zemlje u borbi za lični interes.

TURČALO PREDLAŽE RJEŠENJE

“Jedna od korisnih izmjena u izbornom zakonodavstvu bi bilo povećanje izbornog praga na 7 posto u dva izborna ciklusa, nakon čega bi se cenzus automatski snizio na 5% i ostao na tom nivou. Na ovaj način bi se riješilo zarobljavanje institucija od tzv. ‘djl stranaka’ koje za ‘ruku’ dobijaju javne kompanije, institucije i ministarstva na upravljanje. Istovremeno bi se potaklo ukrupnjavanje političke scene, i suštinski počelo ideološko profiliranje političkih stranaka".

"Trenutno uopće ne vidim da na bilo kojem nivou imamo neku ideološku ili idejnu opoziciju. Radi se isključivo o ‘političkoj’ opoziciji”, zaključio je Turčalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...