SCHMIDT PISAO ČAVARI I NJEGOVIM ZAMJENICIMA: Evo čime su ga razočarali i šta hitno traži

U pismu upućenom Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, Schmidt ističe kako je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

  • Vijesti

  • 08. Avg. 2022  

  • 3

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojemu poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

U pismu upućenom Marinku Čavari, Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, Schmidt ističe kako je razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH.

"Pišem vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete sudije na četiri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, što ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno, sa samo četvero od sedam sudija, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je", upozorio je Schmidt.

Istakao je da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mjesta te da je 16. oktobra 2019. godine dostavilo listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

Pismo Schmidta upućeno predsjednicima i potpredsjednicima FBiHPismo Schmidta upućeno predsjednicima i potpredsjednicima FBiH

"Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam Vam da bez daljeg odlaganja, imenujete sudije za upražnjena mjesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za pronalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje", napisao je u pismu Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio kako će se nastaviti baviti pitanjem imenovanja sudija, da tu problematiku shvata veoma ozbiljno te da je ona njegov prioritet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...