SAOPĆENJE MEDŽLISA IZ-a DOBOJ: Autori poruke "kolji balije" se amnestiraju i podstiču na širenje mržnje i straha

Medžlis Islamske zajednice Doboj najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja koja su nacionalističkim porukama upućena prema Bošnjacima u naselju Pridjel Gornji, ali i u samom gradu Doboju.

  • Društvo

  • 11. Avg. 2022  11. Avg. 2022

  • 0

Prijeteći grafiti "Kolji balije" i "četiri S" ispisani su na podvožnjaku u selu Pridjel Gornji, u kojem žive Bošnjaci, povratnici. Grafiti koji također uznemiruju nesrpsko stanovništo osvanuli su i u gradu Doboju.

Grafitima autori poručuju da se ne odriču Ratka Mladića, za genocid osuđenog ratnog zločinca.

"Nedvosmisleno je riječ o vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti koja se nažalost u posljednje vrijeme sve više i sve češće ispoljava kroz ovakve poruke zbog čega se Bošnjaci danas u Doboju osjećaju ugroženo i ne osjećaju se sigurno", navedeno je iz MIZ Doboj za Preporod.info u reakciji na prijeteće grafite koji su jučer ujutro osvanuli u Doboju i prigradskom naselju Pridjel.

Dodaju da takvih grafita ima na više mjesta u samom gradu.

"Izražavamo bojazan da ovakvi kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja sigurnosnog stanja u Doboju i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja", upozoravaju iz MIZ Doboj.

Nadležni tužilac je navedeno djelo okvalifikovao samo kao oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

"To je apsurdno jer se u takvim okolnostima autori ovakvih šovinističkih poruka amnestiraju od odgovornosti i samim tim indirektno podstiču da nastave širiti strah i mržnju. S tim u vezi pozivamo sve nadležne, političke i pravosudne, institucije da pravovremeno i efikasno djeluju kako bi se počinioci otkrili i adekvatno sankcionisali, kako bi se ubuduće spriječili ovakvi 'incidenti'", istakli su.

Iz Medžlisa napominju da vrijednosti suživot i tolernacija koji se promovišu u gradu Doboju nemaju alternativu i moraju biti praktično zaštićene kako ne bi ostali samo slovo na papiru.

Bošnjaci koji žive u Gornjem Pridjelu u entitetu RS zabrinuti su i razočarani zbog ovog događaja, rekao je Harun ef. Arnaut, imam u Pridjelu.

"Živjeti među populacijom koja na ovaj način iskazuje svoje razmišljanje i mišljenje o Bošnjacima nije lahko. Iako pretpostavljam da je ovo djelo osoba koje su mlađe životne dobi, znamo da je to odraz kućnog odgoja. Džematlije i mještani Pridjela Gornjeg s kojima sam uspio razgovarati pokazali su zabrinutost i jednu dozu razočaranosti ovim grafitom jer ga ni na koji način nisu isprovocirali ili bilo šta drugo uradili kako bi izazvali netrepeljivost prema komšijama srpske nacionalnosti", kaže efendija Arnaut.

Upozorio je da su Bošnjacima ovakve poruke i ranije upućivane na sličan način.

"U Doboju kao imam radim četiri i po godine, od toga više od godinu dana sam na službi u Pridjelu Gornjem i znam da ako se iko zalaže za suživot i toleranciju, to su Bošnjaci, a na kraju kao vid zahvalnosti dobiju ovakve poruke. Također, ovo nije prvi put na području Doboja da u mjestima u kojem živi bošnjačko stanovništvo osvanu ovakve poruke i ovakvi grafiti", naveo je Harun ef. Arnaut.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...