LITRA SVJEŽEG MILIJEKA REKORDNIH 2,5 MARKE: Građani u susjedstvu ogorčeni –„Ovo je sramota…“

Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

  • Ekonomija

  • 12. Avg. 2022  

  • 0

Poskupljenja na sve strane, a najnovije govori o onom u susjednoj Hrvatskoj. Naime, cijena mlijeka u trgovinama iznosi nevjerovatnih 10 kuna za litru. (2,5 KM, op. "SB")

Zbog ovoga negoduju ne samo samo kupci, već i mljekari kojima od 10 kuna ide samo 3, kolika je otkupna cijena. Najveći dio kolača ide prerađivačima i trgovcima.

Mljekari, poput Stjepana Štabi iz okolice Ludbrega za mlijeko dobivaju najmanje u Europskoj uniji. Otkupna cijena je 3,3 kune i 10 lipa. Ljute se na prerađivače i trgovce koji na njima zarađuju.

"Dobro, moraju oni nešto zaraditi, a li ne moraju zaraditi više nego mi koji to proizvedemo. Oni računaju samo za sebe, da imaju velike zarade, a za nas ne mare", govori Stjepan za RTL televiziju.

Na litri mlijeka koja košta 10 kuna, stvari stoje ovako: samo 30 posto ili 3 kune idu mljekarima, čak 65 posto ili 6 i pol kuna prerađivačima i trgovcima, a tu je i PDV od 5 posto ili 50 lipa.

Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

Video možete pogledati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...