"SB" NA PRESSU VLADE KS: "Odlučili smo vam predstaviti frapantne podatke o bh. sportu..."

Članovi Vlade Kantona Sarajevo - premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar finansija Davor Čičić obratili su se danas javnosti nakon što su uplatili 150.000 KM pomoći Košarkaškom savezu BiH za organizaciju puta na Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji.

  • Sport

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 1

Članovi Vlade Kantona Sarajevo - premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar finansija Davor Čičić obratili su se danas javnosti nakon što su uplatili 150.000 KM pomoći Košarkaškom savezu BiH za organizaciju puta na Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji.

Na početku konferencije za medije riječ je uzeo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je jasno pitao državnu razinu vlasti zbog čega dopuštaju da se naša država ovako sramotno predstavlja u regionu i svijetu. "Odlučili smo vam predstaviti neke frapatne podatke u vezi s bh. sportom, nismo tu da politiziramo sport, ali jesmo tu da pitamo: Šta se dešava? Šta se dešava s bh. sportom i zašto pred svako natjecanje, tamo barem gdje idemo kao reprezentacija , nekoliko dana prije natjecanja pojavljuju se podaci da nedostaje novca za karte, za hotel... Kako je moguće da rukometna reprezentacija u jednom trenutku ne zna da li će imati hotel, da odbojkaši putuju tisuće kilometara neuslovnim autobusima, kako je moguće da, kada čak smo u skupini među najboljima, da ti naši najbolji sportaši imaju problem s odlaskom da rade ono što najbolje znaju. Šta se događa i ovo je pitanje za državnu razinu vlasti. Možemo imati veliki niz u kojem možemo nabrajati ono što nismo otišli, a trebali smo biti, a tek ovo... Mi smo reagovali, ali to nije rješenje za bh. sport", rekao je Forto na početku.

Nakon toga, riječ je uzeo ministar kulture i sporta Samir Avdić koji je rekao da će Kanton Sarajevo nastaviti podržavati sve vrhunske sportiste i državne reprezentacije.

"Zaista, moramo iskazati sve ono što Vlada KS radi i naravno, ja sam resorni ministar kulture i sporta. Već ste svi vidjeli alarmantnu situaciju, odnosno apel iz KS BiH, za šta postoje dokazi jer postoje mailovi komunikacije koji su upućeni direktno iz FIBA-e- e, da se KS BiH očituje što prije i potvrdi dolazak u Australiju. Naravno, imali smo redovnu sjednicu vlade i mogu slobodno reći da smo napravili jedan 'break', tražio sam od premijera i kolega ministara da reagujemo. Nije bilo vremena, ja sam dao inicijativu i mislim da će sredstva u toku dana biti na adresi KS BiH. Javno, želim reći da će sve reprezentacije BiH sudjelovati na svim velikim takmičenjima jer je to obaveza svih nas. Smatram da ne postoji nijedna osoba koja može zabraniti da naše državne selekcije ne odu. Na taj način,Ministarstvo kulture i sporta podržavat će sportiste, imamo odgovornost i empatiju prema državnom dresu i to je neosporno”, rekao je Avdić i dodao:

"Riješili smo ovaj problem i nadam se da ćemo nastaviti podržavati vrhunski sport, a pokušat ćemo i kroz sustavska rješenja ponuditi nastavak takvog puta."

Ministar finansija Davod Čičić kaže da je Vlada Kantona Sarajevo odmah reagovala i pružila pomoć KS BiH.

"Ono što ja želim istaći je da smo mi odmah reagovali i da smo u saradnji s drugim ministarstvima uspjeli pronaći sredstva. Izvršili smo uplatu na adresu KS BiH i nadam se da će im biti dovoljno. Ono što sam ja još rekao jeste da ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo financira državne reprezentacije”, rekao je ministar Davor Čičić.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo za žene održava se od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneju, a reprezentacija BiH nalazi se u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i Sjedinjenih Američkih Država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...