UZME AKONTACIJU, PA DAN PRIJE OTKAŽE REZERVACIJU: Novinaru iz Hrvatske prijete jer je istraživao prevare turista

Novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. augusta 2022. nakon istraživanja slučaja prevare turista za koji je Turistička zajednica Zadra primila najmanje 30 pritužbi, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

  • Regija

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 0

Novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. augusta 2022. nakon istraživanja slučaja prevare turista za koji je Turistička zajednica Zadra primila najmanje 30 pritužbi, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND). 

Pretražujući internet, kako javlja HND, Perinić je naišao na ispovijesti ljudi koji se žale na ženu koja je iznajmljivala apartmane iz Privlake, općine u Zadarskoj županiji, koja uzima akontaciju od 500 kuna za apartman i dan prije dogovorenog termina ljetovanja, apartman otkazuje iz različitih razloga. Perinić je otišao u Privlaku kako bi snimio nekoliko ilustrativnih fotografija za potrebe članka. Kada se vratio kući, Perinićevog oca je nazvao M.L. koji se predstavio kao otac žene koja iznajmljuje apartmane.

Kako je sam rekao, fotografisao je automobil kojim je novinar otišao u Privlaku, te je saznao broj telefona vlasnika automobila, a to je otac novinara. Tokom poziva M.L. izrekao je mnoge prijetnje, a jedna od njih je bila “pazi što pišeš jer napisano će te koštati”. Novinar kaže da je osjećao strah za život i pritisak na svoj posao. Slučaj je prijavio zadarskoj policiji.

Također je zabrinut kako je M.L. u kratkom vremenu dobio broj njegovog oca, vlasnika auta. “Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje je dobio naš kolega Toni Perinić kojem dajemo punu podršku. Ovaj slučaj još je jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naše kolege u lokalnim medijima. Također pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo procesuiranje osoba koje prijete novinarima”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND. 

Mreža SafeJournalists pridružuje se svojoj partnerskoj organizaciji Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji koje je dobio Toni Perinić, te poziva nadležne institucije u Hrvatskoj da sankcionišu M.L. što prije. Takođe, pozivaju nadležna tijela da otkriju kako su procurili lični podaci novinarovog oca, te da odgovornima izreknu odgovarajuće sankcije. 

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane i podsjećaju da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...