OČEKIVANJA DRAGANA ČOVIĆA: "Protiv sam nametanja, ali će Schmidt morati završiti posao do kraja uravnoteženo"

"Nadam se da će ispoštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i uvjeren sam da ćemo u tom slučaju na ove izbore ići relaksirano od pritiska koji dolaze od značajnog dijela bošnjačkih stranaka s nakanama da transformiraju Federaciju BiH u unitarni prostor, bošnjački prostor i entitet jednog naroda", kaže Čović.

  • Politika

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 6

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je u Širokom Brijeg izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. 

Dodao je da se protivi nametanju odluka međunarodnih autoriteta u zemlji, no da nakon što je nedavno napravio određene preinake taj posao ‘mora završiti uravnoteženo do kraja’.

"Ja sam protiv toga da visoki predstavnik bilo što nameće, ali kada je već krenuo nametati onda će morati završiti taj posao do kraja uravnoteženo. Nadam se da će ispoštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i uvjeren sam da ćemo u tom slučaju na ove izbore ići relaksirano od pritiska koji dolaze od značajnog dijela bošnjačkih stranaka s nakanama da transformiraju Federaciju BiH u unitarni prostor, bošnjački prostor i entitet jednog naroda. Uvjeren sam da ćemo dovoljno napraviti s političke strane, pa i kroz ovakva okupljanja kako bismo poslali jasnu poruku da gradimo europsku Bosnu i Hercegovinu u našem Širokom Brijegu i ostalim mjestima gdje žive Hrvati. Visoki predstavnik treba pratiti takve nakane i ja sam uvjeren da će on tako i učiniti", kazao je Čović.

Schmidt je 27. jula nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izborni proces, dok je ostavio rok od šest sedmica političkim liderima da pokušaju doći do dogovora kada je riječ o političkim izmjenama Izbornog zakona BiH, prvenstveno popuna Doma naroda PFBiH i funkcionisanju FBiH.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...