ANA BRNABIĆ OPTUŽILA EVOROPSKU UNIJU: "Prekinite s licemjerstvom, mora da je u pitanju neka vrlo neslana šala..."

Ranije je iz EEAS-a u saopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost".

  • Regija

  • 15. Avg. 2022  

  • 2

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u nedjelju je, reagirajući na saopćenje europskog tijela za vanjske poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila od Bruxellesa da "prekine sa licemjerstvom".

Brnabić je također ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Ranije je iz EEAS-a u saopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost".

Istaknuto je da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunila svoje obaveze, poručivši da je sporazumom dviju strana u Bruxellesu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina.

"Da je EU napravila svoj dio posla - osigurala primjenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom", poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Brnabić je ocijenila da kako bi, gledajući današnju izjavu EEAS-a, "neko mogao pomisliti da je danas 1. april, a ne 14. august". "Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala", napisala je premijerka Srbije.

Formiranje asocijacije srpskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u aprilu 2013., u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Brnabić je ustvrdila da "punih 175 dana, (kosovski premijer) Albin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima" i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...