KOVAČEVIĆ UPOZORAVA NA ČAVARINU OBMANU JAVNOSTI: "Uprkos Schmidtovom pismu, on još uvijek nije ništa odlučio!"

Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i evro-atlantske integracije, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića govorio je večeras u programu televizije Hayat.

  • Mini market

  • 16. Avg. 2022  

  • 3

Kada je u pitanju izjava Ambasade Izraela, Kovačević je na početku naveo da u 75 posto teksta Izrael podržava ravnopravnost građana ove zemlje.

"Oni su rekli da je prijedlog HDZ-a dobrodošao. Izrael se nalazi u složenom geopolitičkom okruženju i to okruženje formira stavove Izraela i teško bi se bilo očekivati da Izrael ima drugačiju politiku od njihove koja je autohtona. U jednom dijelu svog teksta govore o jednakosti, a u drugom se govore da su dobrodošli prijedlozi HDZ-a. Mi smo tražili pojašnjenje izjave, ali nismo ga dobili. U vanjskoj politici se dobiva odgovor na takva pitanja, ali mislim da se tako nešto neće desiti. To nije posljedica lobiranja Čovića i Dodika, malo je to složenija priča, imajuzći u vidu da postoje određeni ostaci Trumpove administracije", tvrdi Kovačević.

Što se tiče imenovanja sudija Ustavnog suda, Kovačević ističe da Čavara još uvijek ništa nije odlučio, uprkos pismu koje je uputio Visokom predstavniku.

"To je taktika HDZ-a da se to odloži što je duže moguće. Predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću je jučer istekao mandat, i time je Ustavni sud BiH nepopunjen. U ovoj zemlji ako postoji i najmanji element u kojem se može proizvesti blokada, ona će se proizvesti. Čavara hoće da na svoj način predloži imena sudija Ustavnog suda koja će biti neprihvatljiva drugim potpredsjednicima i da teret prebaci na njih. U Ustavu BiH je utvrđen način imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH. Imenovanje četiri sudija u Federaciji obavlja Zastupnički Dom i niko više. HDZ je izmislio komisiju koja provodi konkurs i želi intervijuirati kandidate koji su se prijavili na konkurs. Ne radi se o konkursu nego o imenovanju", pojašnjava Kovačević.

On dodaje kako se Visoki predstavnik neoprezno ili s namjerom često svrstava u politički ambijent u BiH.

"Kako protumačiti njegovu izjavu da je pročitao presudu Ljubić? Zašto Schmidt govori da je pročitao odluku Ustavnog suda o predmetu Ljubić, a ja ga evo pitam da li zna da postoji odluka Ustavnog suda u predmetu Komšić u kojoj je utvrđeno da entitetski Ustavi nisu u skladu sa Ustavom BiH po pitanju imenovanja rukovodstava oba entiteta", objašnjava Kovačević.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...